Η επίλυση του προβλήματος ιδιοκτησιών στα Περιβόλια Ταύρου είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 ο Μπάμπης Μπιλίνης, υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου μαζί με την Μαίρη Ζήφου, πρόεδρο της Επιτροπής Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκαν με κατοίκους της περιοχής Περιβολίων του Ταύρου, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες τους. Τους συνόδευσαν ο Θύμιος Δουσμανόπουλος, τοπικός σύμβουλος Ταύρου, ο Σωτήρης Μωραΐτης και ο Κυριάκος Λουράντος μέλη της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» .Το πρόβλημα των ιδιοκτητών είναι το εξής: επειδή δεν έχει προχωρήσει η πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης – εκκρεμεί από τις αρχές της δεκαετίας 1990 – παραμένουν εκτός σχεδιασμού και έχουν πρόβλημα με τις επιμέρους ιδιοκτησίες τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο χιλιοστά επί του συνόλου μεγαλύτερης ιδιοκτησίας , που υπόκειται σε πολεοδόμηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν εμπράγματα δικαιώματα (μεταβιβάσεις, έκδοση οικοδομικής άδειας…). Συζητήθηκαν ακόμα τα προβλήματα που δημιουργούν στους κατοίκους οι οχλούσες δραστηριότητες στην περιοχή, μεταφορικές εταιρείες και σκραμπ. Αυτά που η εφαρμογή του σχεδιασμού πρέπει να λύσει.
Η απερχόμενη διοίκηση Ευθυμίου προκρίνει μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής που λύνουν την «ομηρία» κάποιων μεγαλύτερων ιδιοκτησιών, δεν λύνονται όμως τα προβλήματα ιδιοκτησίας των εξ αδιαιρέτου μικρότερων ιδιοκτησιών. Ταυτοχρόνως με τις μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής υπονομεύεται η δυνατότητα για μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής που απέχει μόλις 3-4 χλμ. από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Μετά από διεξοδική συζήτηση προτείνουμε:
Αναθεώρηση της πράξης εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος του 1994 με ένα νέο σχέδιο, επικαιροποιημένο, φιλόδοξο και οραματικό, που στο οικονομικό σκέλος της εφαρμογής του θα εμπλέκει ενεργά την κεντρική διοίκηση και όλα τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης (π.χ. Πράσινο ταμείο) μέσω ενός ξεκάθαρου διεκδικητικού πλαισίου .
Ως δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» επανειλημμένως από το 2014 θέτουμε την προτεραιότητα της επικαιροποίησης του σχεδιασμού. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τους νόμους θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Δήμο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, που θα ζητά τις αλλαγές και έπονται οι υπηρεσίες του υπουργείου. Μετά από αδράνεια χρόνων και μετά από τις πιέσεις η απερχόμενη διοίκηση Ευθυμίου στο προεκλογικό τεχνικό πρόγραμμα του 2019 προέβλεψε δαπάνη για την μελέτη νέου σχεδίου.
Οι συσχετισμοί που θα διαμορφώσουν οι εκλογές του Μαΐου 2019 θα καθορίσουν τις εξελίξεις. «Οι πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» έχουμε πρόγραμμα και ξέρουμε πώς θα το εφαρμόσουμε. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας. Δεν μπορεί λόγω αδράνειας των τελευταίων δημοτικών αρχών Ταύρου και της απερχόμενης διοίκησης Ευθυμίου να υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Σε μια περιοχή που γειτνιάζει με την περιοχή της οδού Πειραιώς, που ανήκει κατά ένα μέρος της στην περιοχή Ελαιώνα επιβάλλεται να υπάρχει σχεδιασμός.
Είναι ζήτημα Δίκαιης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
4-3-2019.

0Shares

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *