/21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Του Μάνου Φουσκολαγουδάκη
Ρατσισμός. Αρσενικό ουσιαστικό. Κι όμως… τόσο άνανδρος κι ανούσιος.
Η “τέχνη” του να χαράζεις διαχωριστικές γραμμές, χωρίς χάρακα και κριτήρια και να χωρίζεις ανθρώπους σε καλούς, κακούς, δικούς μας και ξένους, νόμιμους και παράνομους.
Η «ιδεολογία» του ρατσισμού βασίζεται στην αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά κατηγοριοποιούνται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία, είτε από το σωματικό βάρος, είτε από το ύψος, είτε…
Το πλέον συνηθισμένο είδoς ρατσισμού είναι ο φυλετικός. Άλλωστε, η λέξη φυλή (ιταλικά: razza) είναι αυτή που δάνεισε το όνομά της στο νοσηρό φαινόμενο. Μέσα σε αυτόν τον αυθαίρετο διαχωρισμό, το θύμα, από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορεί να μετατραπεί σε θύτη και ο καταπιεσμένος σε δυνάστη.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων δεν είναι γιορτή. Κάθε άλλο!
Αποτελεί ντροπή για κάθε κοινωνία ο εορτασμός μιας ημέρας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης απαιτεί αγώνα και συλλογική δράση.
Απαιτεί ο καθένας από εμάς να σκοτώσει το τέρας που κρύβεται μέσα του, προτού αναζητήσει τη λύση στους άλλους. Το “φίδι” είναι ζωντανό και γεννά τα αυγά του στις αυλές μας.
Τώρα είναι η ώρα να πούμε ένα ηχηρό “όχι” στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ένα δυνατό όχι σε κάθε φωνή που δεν αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους!

0Shares