/«Η Γυναίκα στον σύγχρονο Δήμο»

«Η Γυναίκα στον σύγχρονο Δήμο»

H εκδήλωση – συζήτηση της παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την ανατροπή”, με θέμα “Η Γυναίκα στον σύγχρονο Δήμο”, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, στο Δημαρχείο του Ταύρου, παρουσία του υποψηφίου δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Μπάμπη Μπιλίνη. Αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί η δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» προγραμματικού περιεχομένου.

Το πάνελ της συζήτησης απάρτιζαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Νικολέτα Δανιά και η Δημ. Σύμβουλος, μέλος της επιτροπής ισότητας του Δήμου Ηλιούπολης Αγγελική Δουβή. Την εκδήλωση συντόνισε η συμπολίτισσά μας από τον Ταύρο Γωγώ Μωραΐτη.

Οι ομιλήτριες, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες συνολικής αναβάθμισης που έχει ένας δήμος, αν στις πολιτικές, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα οι γυναίκες. Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

 Στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα στις τοπικές κοινωνίες
 Στις Δημοτικές και Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, τα Γραφεία Ισότητας σε κάθε Περιφέρεια, τα Γραφεία Ισότητας στην ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, που καθιερώνονται με το τελευταίο νομοσχέδιο για την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας».
 Στα 40 συμβουλευτικά κέντρα, τους 20 ξενώνες φιλοξενίας και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο για τις γυναίκες που υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή βίας, ακόμη και τη λεκτική. Εκεί μπορούν να μείνουν προσωρινά οι γυναίκες και να πάρουν δωρεάν συμβουλευτική στήριξη (ψυχολογική, κοινωνική, νομική και τελευταία και εργασιακή). Για να ανοίξουν οι δρόμοι για τις άνεργες κακοποιημένες γυναίκες για εργασία. Εκεί μπορούν να καταφύγουν ακόμη και γυναίκες πρόσφυγες.
 Στη σύμβαση της Κων/πολης, το νομικό κείμενο όπου υποχρεώνονται τα κράτη που την υπογράφουν, να παίρνουν προληπτικά μέτρα και να δημιουργούν δομές
 Στο σύνθημα «Δεν είσαι μόνη δεν είσαι η μόνη, μίλησε» έχει στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να εκφράσουν το πρόβλημά τους, να νικήσουν το φόβο τους. Είναι θέμα κοινωνικής συνοχής
 Στην αύξηση της ποσόστωσης φύλου τουλάχιστον στο 40% στα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης (Κλεισθένης)
 Στο σχεδιασμό της καμπάνιας για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τις επιμορφώσεις γυναικών
 Στον πολιτικό χαρακτήρα που βρίσκεται μέσα στο γυναικείο κίνημα με στόχο να διαλύσουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε την κοινωνία.
Συνοψίζοντας, επισημάναμε την αναγκαιότητα της ενεργούς και ανεμπόδιστης συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, καθώς και της αναγνώρισης της αμέριστης προσφοράς τους στην κοινωνία. “Είναι σημαντικό να αξιώνουν την απρόσκοπτη απόλαυση και χρήση των δικαιωμάτων τους ως μέλη απολύτως ισότιμα σε όλους τους τομείς του βίου μας”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι ομιλήτριες τόνισαν ότι η επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου παραμένει ανενεργή, παρόλες της ενέργειες της παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”. “Είναι επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσουμε για μία ακόμη φορά να λειτουργήσει η δημοτική επιτροπή Ισότητας. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Δεν έχει νόημα να γράφονται και να μένουν στα χαρτιά. Θεωρούμε ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει μια μορφή ισότητας, αλλά μόνο φαινομενικά. Απαιτείται μια συνεχής μορφή ανατροφοδότησης μεταξύ των φορέων και της κοινωνίας”, σημειώθηκε.
2-4-2019
Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή
Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου

0Shares