/Πόσο θα κοστίσει η “χρηστή” διοίκηση Ευθυμίου σε κάθε δημότη του Μοσχάτου και του Ταύρου;

Πόσο θα κοστίσει η “χρηστή” διοίκηση Ευθυμίου σε κάθε δημότη του Μοσχάτου και του Ταύρου;

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Μπάμπης Μπιλίνης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Για την Ελλάδα» (10-4-2019) με θέμα: «Η κυκλική οικονομία και ο ρόλος των δήμων στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων» (Video)
Με αφορμή την συζήτηση η δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» θέτουν και πάλι στον δημόσιο διάλογο τις προτάσεις τους για την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.
Τη στιγμή που η Ευρώπη και ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος βαδίζουν στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου συνεχίζει να βλέπει με το “κιάλι” τους εθνικούς στόχους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αντιστεκόμενος στη διεθνή τάση, η οποία θέλει τα απορρίμματα να μετατρέπονται σε πηγή εσόδων μέσω της επαναχρησιμοποίησης τους, που οδηγεί παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο δήμος μας, λόγω της πολυετούς αδράνειας της διοίκησης Ευθυμίου, ετοιμάζεται να βρεθεί υπόλογος και να οδηγηθεί στην καταβολή προστίμων.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων κάθε δήμος μέχρι το 2020 πρέπει να ανακτά το 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων, που συλλέγει. Η απερχόμενη δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τοποθέτησε προ ετών τον πήχη κάτω από τον εθνικό στόχο. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για το 2020, που προέβλεπε ποσοστό χωριστής συλλογής για ανάκτηση 47% επί του συνόλου των στερεών αποβλήτων, περιελάμβανε σειρά δράσεων οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Σήμερα, οι επιδόσεις του Δήμου κρίνονται απογοητευτικές, καθώς το ποσοστό μετά βίας αγγίζει το 4% (15 κιλά/ κάτοικο το έτος). Η επιβολή προστίμων προς τον Δήμο μας θεωρείται δεδομένη, καθώς ο χρόνος που απομένει έως το deadline του υπουργείου Εσωτερικών είναι ανεπαρκής για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Το μόνο που απομένει -πλέον- είναι να προσδιοριστεί το ύψος του χρηματικού ποσού που ο κάθε δημότης του Μοσχάτου και του Ταύρου, μέσω των ανταποδοτικών τελών, θα βγάλει από την τσέπη του, εξαιτίας της ανεπάρκειας της απερχόμενης δημοτικής αρχής Ευθυμίου.
Ήδη από το 2017, οι “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” πρότειναν ρεαλιστικές και στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, ωστόσο, ο δήμαρχος… περί άλλων τύρβαζε. Όπως φαίνεται, η επίλυση των σοβαρών δυσλειτουργιών στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Δημάρχου, καθώς αυτά απαιτούν σοβαρό και πολυετή σχεδιασμό. Από την πλευρά του, ο κύριος Ευθυμίου έχει αποδείξει ότι προτιμά τα αποσπασματικά, προεκλογικά έργα εντυπωσιασμού.
Οι “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” διαθέτουμε όραμα, σχέδιο και τις γνώσεις για να το υλοποιήσουμε.
12-4-2019
Το γραφείο τύπου.

0Shares