/5 Ιούνη: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

5 Ιούνη: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Καθώς η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχτεί την 5η Ιούνη -την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-, μία μεγάλη πρόκληση βρίσκεται προ των πυλών: η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, που απειλεί πλέον ξεκάθαρα τις ανθρώπινες ζωές, τη συνοχή των κοινωνιών, τις εθνικές και τοπικές οικονομίες. Ένα πρόβλημα με ορατές και μετρήσιμες επιπτώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όσο και στον τόπο μας.

Oι «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», υιοθετώντας το παλιό μα πάντα επίκαιρο σύνθημα «Σκέψου παγκόσμια, Δράσε τοπικά» θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε ο Δήμος μας να πράξει το αυτονόητο: να περιορίσει την εκπομπή αέριων ρύπων που συντελούν στην κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Σύγχρονη περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόληψη, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και οργανική ανακύκλωση.
  • Ολοκλήρωση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Διεκδικούμε ένταξη στο σχέδιο πόλης όλων των περιοχών του Δήμου και οργάνωση των χρήσεων γης, ώστε οχλούσες και ρυπογόνες χρήσεις να απομακρυνθούν από την κατοικία.
  • Οργάνωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων βάσει των αρχών της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που προτάσσει την κίνηση των πεζών και την ανάπτυξη του πράσινου, ώστε να απομακρυνθεί από τις γειτονιές του Δήμου η διαμπερής κυκλοφορία, που εξυπηρετεί άλλες περιοχές.
  • Υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού.
  • Δημιουργία κοινόχρηστου φυσικού πάρκου στην παραλία του Μοσχάτου στην κατεύθυνση της ανάκτησης του περιβάλλοντος του κατεστραμμένου υγρότοπου του δέλτα των ποταμών και την προστασία της βιοποικιλότητας μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής της πρώτης φάσης.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας αποτελεί αφορμή για προβληματισμό, δεδομένου ότι οι επιδόσεις του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου στον συγκεκριμένο τομέα είναι κάτι παραπάνω από πενιχρές.

Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε σε συνεργασία με όλους, καταθέτοντας το όραμά μας και προσφέροντας τις γνώσεις μας, ώστε ο απολογισμός του 2020 να έχει θετικό πρόσημο.

Για τους «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» κάθε μέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος.

4-6-2019

Το γραφείο τύπου

 

 

 

0Shares