/Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ΝουΔου μας πάει – Κυριάκος Λουράντος

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ΝουΔου μας πάει – Κυριάκος Λουράντος

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταύρου. Ο τίτλος της συνεδρίασης θα μπορούσε να είναι: «Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού – κι αλλού η ΝουΔου μας πάει».

Και εξηγούμαι:

Όταν τον περασμένο Απρίλιο, 13 Ταυριώτες, ανάμεσά τους και εγώ, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε συνδυασμό για το Κοινοτικό Συμβούλιο Ταύρου ίσχυε ο Νόμος «Κλεισθένης Ι» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο νόμος αυτός, προέβλεπε αυξημένες αρμοδιότητες για τα κοινοτικά συμβούλια. Με το νόμο αυτό, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ταύρου θα μπορούσε να παίρνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τον Ταύρο και να τις εφαρμόζει χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Ταύρος θα είχε δικό του προϋπολογισμό, που θα τον διαχειριζόταν το Κοινοτικό Συμβούλιο για τις ανάγκες των γειτονιών μας.

Δυστυχώς, μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών (26 Μαΐου) και της συγκρότησης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταύρου (χθες) παρεμβλήθηκαν βουλευτικές εκλογές που ανέδειξαν μια νέα δεξιά κυβέρνηση που “βγάζει σπυριά” όταν ακούει τέτοιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που πρώτη της δουλειά ήταν να ξηλώσει ό,τι δημοκρατικό και συμμετοχικό είχε εισάγει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης». Έφτασε σε σημείο να νομοθετήσει ότι ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου δεν θα εκλέγεται από το Σώμα αλλά θα είναι ο πρώτος σε σταυρούς του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Τον αναπληρωτή του μάλιστα τον επιλέγει ο ίδιος χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Τόση δημοκρατία!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία μας πληροφορεί ότι οι αρμοδιότητες του κοινοτικού συμβουλίου είναι να γνωμοδοτεί μόνο και όχι να αποφασίζει.

Κινήσαμε γι’ αλλού: για να εκπροσωπήσουμε τον Ταυριώτικο Λαό, να αναλάβουμε δράση για την επίλυση των προβλημάτων του
και η ΝουΔου αλλού μας πήγε: μας κατάντησε γνωμοδοτικό όργανο.

Η κίνησή μας «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή στον Ταύρο» υποστηρίξαμε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Ταύρου, άσχετα με τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργού, έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν τον Ταύρο και αυτές να γίνονται υποχρεωτικά εκτελεστές από τα εκτελεστικά όργανα της Δημοτικής Αρχής, Δήμαρχο, αντιδημάρχους και υπηρεσίες του δήμου. Δηλώσαμε, ότι στην τετραετία που θα ακολουθήσει θα διεκδικούμε μόνιμα και αταλάντευτα το σεβασμό και την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών από τη Δημοτική Αρχή.
Μετά την τοποθέτησή μας αυτή, τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι κοινοτικοί σύμβουλοι του Δημάρχου αλλά και αντιδήμαρχοι και επιτετραμμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που παρευρίσκονταν, είπαν ότι όλες οι αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου θα έχουν ισχύ γνωμοδότησης και δεν θα είναι άμεσα εκτελεστές. Βεβαίως, μας καθησύχασαν ότι δεν προτίθενται να αγνοήσουν τις απόψεις του Κοινοτικού Συμβουλίου. Προέτρεψαν μάλιστα όλους εμάς τους κοινοτικούς συμβούλους, τα προβλήματα που διαπιστώνουμε στον Ταύρο, να μην τα φέρνουμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο αλλά να τα αναφέρουμε στους αντιδημάρχους ώστε να επιλύονται χωρίς «περιττές διατυπώσεις».

Οι Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή στον Ταύρο, επειδή έχουμε πικρή πείρα από παχιά λόγια και δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να βασιστούμε στην “αγαθή προαίρεση” της Δημοτικής Αρχής και δηλώνουμε ότι:

• Δεν είμαστε αγγελιοφόροι ούτε μεσάζοντες. Όποια προβλήματα διαπιστώνουμε στον Ταύρο θα τα φέρνουμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ταύρου όπου θα προτείνουμε και λύση. Τα προβλήματα δεν λύνονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μέσα σε κλειστά γραφεία.

• Σε κάθε περίπτωση που το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταύρου θα επιδιώκουμε την ψήφιση αποφάσεων.

• Θα απαιτούμε οι αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταύρου να γίνονται εκτελεστές από τα εκτελεστικά όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου.

• Θα επιδιώξουμε να περιβάλουμε τις αποφάσεις αυτές με αυξημένη ισχύ, με τη συμμετοχή των κατοίκων και τις παρεμβάσεις τους στα κοινοτικά συμβούλια.

Ξεκινάμε με θάρρος. Για τον Ταύρο που θέλουμε.

Κυριάκος Λουράντος
Κοινοτικός Σύμβουλος

0Shares