/Οι τοποθετήσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 25/9/2019

Οι τοποθετήσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 25/9/2019

Ενημερωτικό Δελτίο με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019

1. Στην αρχή της συνεδρίασης θέσαμε το θέμα της επίθεσης «νεαρών» στο σπίτι μεταναστών στο κέντρο του Μοσχάτου. Ζητήσαμε την καταδίκη του γεγονότος και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμο για την ουσιαστική απομόνωση του φασισμού και ρατσισμού στις γειτονιές της πόλης μας.

2. Ζητήσαμε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να γίνεται στο μνημείο των έντεκα εκτελεσθέντων από τους ναζί Ταυριωτών Ρομά και η τελετή της 25ης Μαρτίου στο μνημείο, που γίνoνται οι τελετές μέχρι σήμερα.

Τον Αύγουστο 1944 οι κατακτητές ναζί έκαναν μπλόκο στην συνοικία της Αγίας Σοφίας στον Ταύρο. Συγκέντρωσαν τους άνδρες στον προαύλιο χώρο του κτηρίου των πρώην αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ και με την υπόδειξη των κουκουλοφόρων συνεργατών τους οδήγησαν έντεκα κατοίκους Ρομά στην καταγωγή ως μέλη του ΕΑΜ και του του ΕΛΑΣ στην γειτονική περιοχή της Χαμοστέρνας και τους εκτέλεσαν.

Ουσιαστικά ζητήσαμε ο εορτασμός να μην είναι μια ψυχρή τελετή, αλλά να συνδεθεί με την ιστορία των οικογενειών του Ταύρου.

3. Θέσαμε το ζήτημα της κατάχρησης της εισαγωγής θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο ως επείγοντα με την διαδικασία της συζήτησης προ της ημερησίας διάταξης. Όταν συγκεκριμένα σε είκοσι θέματα ημερησίας διάταξης εισάγεις τελευταία στιγμή άλλα πέντε (25% του συνόλου), τότε αυτό εξελίσσεται σε καταχρηστική χρήση δικαιώματος και σε ακύρωση των συλλογικών διαδικασιών των δημοτικών παρατάξεων, αφού δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα θέματα. (Μέχρι και 19.00 – ώρα έναρξης – της συνεδρίασης λαμβάναμε εισηγήσεις).

4. Στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων του Δήμου προτείναμε στην τελική πρόταση, που εγκρίθηκε τους εξής:
Πνευματικό Κέντρο: Φουσκολαγουδάκης Μανόλης, μέλος ΔΣ
Νούσιας Χρήστος, αναπλ. μέλος ΔΣ
ΔΟΠΑΚΑ: Μωταΐτη Γεωργία, μέλος ΔΣ
Σουγιά Λουκία αναπλ. μέλος ΔΣ
Κοινωφελής επιχείρηση: Σώκου Αναστασία, μέλος ΔΣ
Λουράντος Ιάσων, αναπλ. μέλος ΔΣ.

5. Το έκτατο του σεισμού επιβάλλει έκτατη αντιμετώπιση για τις όποιες επιπτώσεις είχε στα σχολικά κτήρια , που πάντως δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά δομικά προβλήματα. Χρειάζεται για την αντιμετώπιση των όποιων φθορών, να μεταφερθούν κονδύλια από έργα που δεν επείγουν και μπορούν να μεταφερθούν στον επόμενο προϋπολογισμό. Σε αυτό δεν αντιλέγει κανείς.

Αλλά διαφωνούμε με την μεταφορά για επισκευή των κτηρίων και των χρημάτων του κωδικού : «Καταγραφή κοινωνικών – οικονομικών, περιβαλλοντικών και πολεοδομικών δεδομένων της περιοχής “Περιβόλια” της Δ.Κ Ταύρου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για την αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος πλαισίου πολεοδομικού σχεδιασμού και οργάνωσης των χρήσεων γης» Το ποσόν είναι 24.800€, με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ. Θεωρούμε την δρομολόγηση επίλυσης του προβλήματος εξίσου σημαντική με τις επισκευές στα σχολικά κτήρια.

Μάλιστα αυτή η ενέργεια είχε υποδειχτεί από την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου περιβάλλοντος και καθηγήτρια χωροταξίας στο ΕΜΠ κ. Κλαμπατσέα σε συνάντηση, που είχε με τον Δήμαρχο και αντιπροσωπεία της διοίκησης του δήμου σαν μια πρώτη απαραίτητη ενέργεια για να δρομολογηθεί λύση στο περίπλοκο πρόβλημα.

Οι εκλογές τελείωσαν, οι υποσχέσεις έπιασαν τόπο και τώρα βάζουμε το πρόβλημα στο ψυγείο. Δικαίως οι κάτοικοι θα αισθανθούν ότι υφίστανται κοροϊδία.

Η Πρόταση μας:

Επιμένουμε ότι λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης το έργο για τα περιβόλια πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να μην μεταφερθεί αλλού η χρηματοδότηση του. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας του πολιτικού προσωπικού του δήμου μας προς τους κατοίκους

Αν αφαιρεθεί από την εισήγηση θα τοποθετηθούμε θετικά, αλλιώς καταψηφίζουμε την εισήγηση.

Τελικά η πλειοψηφία δεν έκανε προσπάθεια σύνθεσης των απόψεων και έτσι καταψηφίσαμε.

5. Για το θέμα της παραχώρησης δωρεάν των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στα Αθλητικά σωματεία του δήμου είπαμε τα εξής:
Καταρχήν είμαστε θετικοί στην παραχώρηση. Ζητήσαμε όμως να μπουν όροι, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της παραχώρησης. Θέσαμε το θέμα της εμπορικής χρήσης των δημοτικών εγκαταστάσεων. Ειδικά το ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το σωστό είναι να ορίζονται οι χώροι από τον Δήμο και κάθε χρόνο να γίνεται πλειοδοτικός διαγωνισμός. Αντιθέτως από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και Δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας δεν έγινε κατανοητό ποια είναι η διαδικασία, που ακολουθείται. Πως επιλέγεται ο διαφημιζόμενος, αν για τον ίδιο χώρο οι ενδιαφερόμενοι είναι παραπάνω του ενός; Αντίθετα δεχτήκαμε μαθήματα από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας για το πώς φτιάχνονται οι πελατειακές σχέσεις στην πολιτική.

Τους ευχαριστήσαμε για τα μαθήματα, αλλά ανεπίδεχτοι μαθήσεως επιμείναμε να προστεθεί στην απόφαση ότι απαγορεύεται η εμπορική χρήση από τους παραχωρησιούχους των δημοτικών εγκαταστάσεων. Αυτονόητο σύμφωνα με την νομοθεσία, αλλά τα αυτονόητα καλό είναι να τονίζονται για να εφαρμόζονται. Δεν έγινε δεχτή η πρόταση μας και καταψηφίσαμε.

6. Καταψηφίσαμε την αφαίρεση των έντεκα (11) δέντρων για την ανακατασκευή της πλατείας Μεταμόρφωσης / Ταξιάρχη Παπαντώνη.

Τονίσαμε ότι ενώ με συντεταγμένες η εισήγηση ορίζει ποια δένδρα θα αφαιρεθούν δεν υπήρχε στην εισήγηση αντίστοιχα με συντεταγμένες πόσα δένδρα θα φυτευθούν και που με την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου. Επίσης κατά την διάρκεια των μέχρι τώρα εργασιών το ριζικό σύστημα των περισσοτέρων δένδρων έχει καταστραφεί δημιουργώντας τετελεσμένα πριν την όποια απόφαση του ΔΣ.

Τα δένδρα στην πόλη ειδικά και γενικά οι πράσινες υποδομές είναι πολύ σημαντικό για τις αστικές περιοχές σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο πλέον είναι μετρήσιμος δείκτης διεθνώς για την μελέτη της ποιότητας ζωής. Είναι επίσης θέμα πολιτισμού και παράδοσης. Εδώ δίπλα στις γειτονιές μας φτάσαμε στην κατάσταση να λέγεται η περιοχή Τζιτζιφιές και να μην υπάρχει ούτε ένα δένδρο τζιτζιφιά, έτσι για να το δουν τα παιδιά μας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

27-9-2019
«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

0Shares