/Οι τοποθετήσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 30/10/2019

Οι τοποθετήσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 30/10/2019

Ενημερωτικό Δελτίο με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 30 Οκτωβρίου 2019

Α. Ερωτήσεις – Αναφορές.

1. Κανονισμός Καθαριότητας Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

Με αφορμή διαμαρτυρίες κατοίκων στην Ιλισού και Λ. Κατσώνη στο Μοσχάτο θέσαμε το γενικό πρόβλημα που υπάρχει και στις δυο περιοχές του δήμου με την εναπόθεση βιομηχανικών, βιοτεχνικών απορριμμάτων στους κάδους για τα αστικά απορρίμματα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι με αυτή την πρακτική οι κάδοι στις γειτονιές τους είναι πάντα γεμάτοι, αφού τα απορρίμματα αναγκαστικά εναποθέτονται έξω από τους κάδους με αποτέλεσμα η καθαριότητα σε αυτά τα σημεία να υστερεί.

Τονίσαμε την ανάγκη να αποκτήσει ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου επικαιροποιημένο σύμφωνα με τους νόμους, σύγχρονο Κανονισμό Καθαριότητας, ώστε καθένας κάτοικος και επιτηδευματίας θα ξέρει τα δικαιώματά του, τις δεσμεύσεις του, τις υποχρεώσεις του για να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο.

Λάβαμε την διαβεβαίωση ότι ήδη οι υπηρεσίες επεξεργάζονται σχέδιο Κανονισμού Καθαριότητας, που τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο.

2. Αξιοποίηση των Ελαιόδεντρων σε κοινόχρηστους χώρους

Επειδή στον δήμο μας υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδενδρα σε κοινόχρηστους χώρους, θέσαμε το ερώτημα, αν μπορεί ο δήμος μόνος του ή σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς να συλλέγει τις ελιές και το προϊόν να διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς, αντί να πέφτει και να λερώνει πεζοδρόμια και πλατείες.

Λάβαμε την απάντηση από τον Δήμαρχο ότι έχει ρωτήσει γεωπόνους που τον ενημέρωσαν ότι ο καρπός των δέντρων είναι μολυσμένος από τα καυσαέρια και ακατάλληλος προς βρώση.

3. Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων

Τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο. Προβλήματα φύλαξης κατά τις βραδινές ώρες και προβλήματα ηλεκτροφωτισμού.

Πήραμε την απάντηση ότι για την φύλαξη γίνονται και θα ξαναγίνουν προσπάθειες βελτίωσης με κλείδωμα των πυλών. Είχε γίνει και στο παρελθόν, αλλά οι κλειδαριές παραβιάστηκαν. Λάβαμε επίσης την διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθεί ο ηλεκτροφωτισμός.

Με αφορμή την παραπάνω ερώτηση έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου ενημέρωση από τον Δήμαρχο, γιατί ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες για την ανάπλαση του Πάρκου σύμφωνα με τις αποφάσεις των προηγούμενων Συμβουλίων (Περιφερειακού και Δημοτικού). Οι καθυστερήσεις, πέρα από τις αλλαγές λόγω εκλογής νέου Περιφερειακού και νέου Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλονται και στο πρόβλημα ότι η ιδιοκτησία του χώρου παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις. Στον δήμο έχει παραχωρηθεί η χρήση του χώρου και η παραχώρηση της ιδιοκτησίας παραμένει παρά την καθολική πολιτική βούληση σύμφωνα με την ενημέρωση Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. (Διαβεβαίωση υπουργού εσωτερικών ότι πρέπει να γίνει η παραχώρηση, ερωτήσεις στην Βουλή από βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).

Β. Εκτός ημερησίας θέμα

Για μια ακόμα φορά έγινε από την διοίκηση κατάχρηση της διαδικασίας των προ ημερησίας θεμάτων.

Επανήλθε ως έκτακτο προ ημερησίας το θέμα της χρηματοδότησης του σωματείου της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου. Το θέμα είχε εισαχθεί ως έκτακτο εκτός ημερησίας και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχε όμως αποσυρθεί λόγω λάθους διατύπωσης της εισήγησης και επανήλθε με επαναδιατύπωση, όπως είχαμε ζητήσει. Ήταν θέμα που το ήξερε η διοίκηση από το προηγούμενο συμβούλιο και έπρεπε να επανέλθει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τονίσαμε ότι δεν αιτιολογείται το έκτακτο και θέσαμε την υποψία ότι ακολουθείται αυτή η διαδικασία για τον αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης. Πέραν των άλλων τονίσαμε ότι ακυρώνεται η συλλογική διαδικασία των δημοτικών παρατάξεων με αποστολή θεμάτων την τελευταία στιγμή.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισαγωγή του έκτακτου θέματος και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την χρηματοδότηση.

Γ. Θέματα ημερήσιας διάταξης

Με ομοφωνία εγκρίθηκαν σχεδόν όλα το θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. (Υπήρχε αποχή στα θέματα που αφορούσαν την Κοινωφελή Επιχείρηση από την Λαϊκή Συσπείρωση).

Το σημαντικό όλων ήταν η έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του Τ.Ο 16 στο νότιο Μοσχάτο. Η μελέτη έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και της αξίζουν συγχαρητήρια. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου πέρα του ότι θα δρομολογήσει την επίλυση καταστάσεων που επιβαρύνουν τους κατοίκους, θα ενώσει την πόλη με πράσινη διαδρομή από το Πάρκο στην Παραλία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

31-10-2019

Για τη Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Μπάμπης Μπιλίνης, Σωτήρης Μωραΐτης , Μάκης Πεφάνης

0Shares