/Εγκλωβισμένοι στις πελατειακές σχέσεις ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Εγκλωβισμένοι στις πελατειακές σχέσεις ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Ενημερωτικό Σημείωμα για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου στις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Απόφαση – πρόκληση: “Σε συγκεκριμένα αθλητικά σωματεία τα χρήματα που επρόκειτο να κατευθυνθούν σε πολιτιστικούς συλλόγους και ενορίες ιερών ναών

· Καταγγελία διαδικασίας: Λευκή επιταγή με αντίκρισμα δημόσιο χρήμα δεν δίνουμε σε κανέναν

· Πρόγραμμα Φιλόδημος

· Αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

· Διαχείριση Απορριμμάτων και Κανονισμός Καθαριότητας.

Α. Καταγγελία διαδικασίας: Λευκή επιταγή με αντίκρισμα δημόσιο χρήμα δεν δίνουμε σε κανέναν

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-12-2019 ουσιαστικά επικεντρώθηκε σε ένα μόνο θέμα, το οποίο δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη ούτε είχε προταθεί ως θέμα προ ημερησίας.

Από το πουθενά, μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος έθεσε θέμα τροποποίησης – αναμόρφωσης κωδικών του προϋπολογισμού, ώστε αδειάζοντας τον κωδικό ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων και των ενοριακών επιτροπών των ιερών ναών της πόλης, τα σχετικά ποσά να μεταφερθούν στον κωδικό ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων. (Όλα αυτά με προφορική εισήγηση του Δημάρχου, χωρίς γραπτό κείμενο και πίνακες).

Αλλά και αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται ο πρωταθλητισμός και όχι ο μαζικός αθλητισμός και τα χρήματα να κατευθυνθούν μόνο σε κάποια σωματεία (που προφανώς περιλαμβάνονται στο πελατειακό σύστημα δημάρχου). Την ίδια στιγμή, άλλα σωματεία με διεθνείς διακρίσεις, όπως π.χ. το πινγκ – πονγκ Ταύρου, μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης.

Μπορεί στις προτεραιότητες του Δημάρχου να είναι ο πρωταθλητισμός στο ποδόσφαιρο σε βάρος του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβάλλεται πραξικοπηματικά και αντίθετα με τη δημοκρατική δεοντολογία.

Επιλέξαμε να απέχουμε, καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Οι “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” πολιτευόμαστε με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και “λευκή επιταγή” δεν δίνουμε σε κανένα.

Β. Πρόγραμμα Φιλόδημος

Διαπιστώσαμε ότι η εξαγγελία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία καταργείται το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, αφήνει στον αέρα μια σειρά από έργα κυρίως σε αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές και στον δικό μας δήμο.

Τονίσαμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να διεκδικήσει την συνέχιση του προγράμματος.

Γ. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κάθε δήμος, βάσει νόμου, είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται εντός των ορίων του. Η διαχείριση αυτή περιλαμβάνει την καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό και περίθαλψη όλων των σκύλων και γάτων που δεν είναι δεσποζόμενα.

Για αυτή του την ευθύνη ο Δήμος μας είναι συμβεβλημένος με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών Πειραιώς (ΠΕΣΥΔΑΠ).

Λειτουργεί 15 χρόνια αποκλειστικά όμως για αδέσποτους σκύλους με ετήσια επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού 0,5 ευρώ ανά κάτοικο. Για τις γάτες ο Δήμος έχει καταφύγει σε σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν οι φιλόζωοι συμπολίτες μας, που με προσωπικά έξοδα και χρόνο φροντίζουν καθημερινά για την σίτιση, περίθαλψη και φροντίδα ενός μεγάλου αριθμού ζώων.

Πριν μερικές μέρες ο γειτονικός μας δήμος της Νέας Σμύρνης αποφάσισε από την πρώτη του νέου έτους να αποχωρίσει από τον ΠΕΣΥΔΑΠ με το εξής σκεπτικό: “ Η αποχώρηση αυτή θα απελευθερώσει τα απαραίτητα κονδύλια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο Δήμο Νέας Σμύρνης να προβεί σε δημιουργία δικού του Προγράμματος Περίθαλψης Αδέσποτων με ιδιώτες τοπικούς κτηνιάτρους- γατιών και σκυλιών- καθώς και οργανωμένης σίτισης αδέσποτων σε γειτονιές και επιλεγμένα σημεία της πόλης.”

Οι “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” δεν διεκδικούμε την αποχώρηση. Ζητάμε όμως από τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου να διεκδικήσει από τον ΠΕΣΥΔΑΠ τον σχεδιασμό από κοινού Προγράμματος Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων με χρηματοδότηση και εκτέλεση από τον ΠΕΣΥΔΑΠ. Ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση των συμβάσεων με τους ιδιώτες κτηνιάτρους για τις γάτες, την τοποθέτηση ταΐστρας και ποτίστρας σε επιλεγμένα σημεία για την οργανωμένη σίτιση των ζώων, την ενημέρωση του κοινού με ημερίδες (κυρίως στα σχολεία).

Ζητήσαμε επίσης να μάθουμε: α) πόσα είναι τα καταγεγραμμένα ζώα στα οποία φαίνεται ως κηδεμόνας τους ο Δήμος και β) γιατί δεν λειτουργεί η πενταμελής επιτροπή που προβλέπει ο νόμος.

Για το πρώτο ο Δήμαρχος επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο επόμενο συμβούλιο, αφού ενημερωθεί από την υπηρεσία, για το δεύτερο μάς απάντησε ότι καλύπτονται από την πενταμελή επιτροπή του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Δ. Διαχείριση Απορριμμάτων και Κανονισμός Καθαριότητας

Είχαμε κάνει ερώτηση παλαιότερα για το θέμα και όπως φαίνεται από διαρροές στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας σύνταξης Κανονισμού Καθαριότητας.

Τονίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το παράλογο του πράγματος να βάζουμε μπροστά το κάρο από το άλογο, να συζητάμε δηλαδή τον κανονισμό χωρίς να έχουμε συζητήσει το σχέδιο που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Ρωτήσαμε ποιο σχέδιο προτίθενται να εφαρμόσουν:

· Αυτό που τώρα εφαρμόζεται; Δηλαδή μαζεύουμε τα αστικά απορρίμματα και το 95% το πάμε στον ΧΥΤΑ για ταφή;

· Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2015 και έμεινε στα συρτάρια;

· Ή ένα επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων;

Το να συζητήσουμε πρώτα τον κανονισμό είναι σαν να θέλουμε να μην γίνει κάτι.

Οι επικοινωνιακές ανάγκες στελεχών από τον συνδυασμό του Δημάρχου είναι αντίθετες στην λογική.

Ολόκληρη η συνεδρίαση, όπως πάντα, στο Web TV στο www.drasi-anatropi.eu

Μοσχάτο 3-12-2019

Για τους “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

Μπάμπης Μπιλίνης, Σωτήρης Μωραΐτης Μάκης Πεφάνης,

Δημοτικοί Σύμβουλοι

0Shares