/“Εξουσία…τι μπάλα παίζεις;” * Ο “Μπερλουσκονισμός” σε Μοσχάτο & Ταύρο

“Εξουσία…τι μπάλα παίζεις;” * Ο “Μπερλουσκονισμός” σε Μοσχάτο & Ταύρο

Μπερλουσκονισμός ονομάστηκε το φαινόμενο κατά το οποίο ένας οικονομικός μεγιστάνας, με όχημα τα ιδιωτικά μέσα μαζικής επικοινωνίας και την ιδιοκτησία ποδοσφαιρικής ομάδας, εισβάλει και στην πολιτική ζωή μιας χώρας.

Πήρε το όνομα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναν μεγαλοαστό μεγαλοεπιχειρηματία, που συγκέντρωσε μεγάλη οικονομική δύναμη, όχι πάντα με διαφανή τρόπο -γνωστές οι δίκες για διαπλοκή του με την Μαφία-, έλεγξε το 80% των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της Ιταλίας, αγόρασε τις μετοχές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν και τη δεκαετία του 1990 αποφάσισε να βγει μπροστά και στην πολιτική ιδρύοντας κόμμα, μέσω του οποίου οδηγήθηκε στην πρωθυπουργία.

Στη χώρα μας, το φαινόμενο βρήκε μιμητές στην κλίμακα βέβαια που αναλογεί στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες. Γνωστές είναι οι σχέσεις οικονομικών παραγόντων, ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, μεγαλομετόχων Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΠΑΕ) με πολιτικά κόμματα.

Αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εξουσία σε μικρότερη κλίμακα δεν έμεινε αλώβητη από το φαινόμενο.

Σε μεγάλη επαρχιακή πόλη της χώρας εκλέχθηκε για δεύτερη φορά δήμαρχος ποδοσφαιροπαράγοντας, που μετακινείται από την ιδιοκτησία της μιας ομάδας στην άλλη, χωρίς να διατηρεί την… καλύτερη φήμη ως προς την θητεία του στη διοίκηση των ομάδων.

Σε μικρότερη κλίμακα, σε κάθε πόλη της χώρας, ο παράγοντας της κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας, που αγωνίζεται ακόμα και σε τοπικά πρωταθλήματα, συμπεριφέρεται ως η κοινωνία να του οφείλει, γιατί σίγουρα κάποιοι πολιτικοί, που τον έχουν στο πελατειακό τους σύστημα του οφείλουν και αυτός έρχεται να διεκδικήσει τα χρωστούμενα.

Στα καθ’ ημάς του Μοσχάτου και του Ταύρου:

Την Παρασκευή, κάποιος ποδοσφαιρικός παράγοντας διαμαρτύρεται μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ο σύλλογός του δεν έχει πάρει οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο.

Τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος τρέχει να τον εξυπηρετήσει, θέτοντας αιφνιδιαστικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, προτείνει να μοιράσει χρήματα σε κάποια αθλητικά σωματεία -όχι σε όλα- αδειάζοντας άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού (π.χ. για τα πολιτιστικά σωματεία).

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η παράταξη “Μαζί Μπροστά” συντάχτηκε με τον Δήμαρχο, ζητώντας μάλιστα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Αντίθετα, εντύπωση προκαλεί η σιωπή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Το φαινόμενο της εισβολής στην πολιτική των παραγόντων ποδοσφαίρου (κυρίως) φαίνεται ότι διαπερνά οριζόντια μεγάλο μέρος του τοπικού πολιτικού συστήματος.

Και επειδή ξεκινήσαμε με τον μπερλουσκονισμό, τον Μπερλουσκόνι και την Ιταλία, η εξέλιξη της ιστορίας είναι:

Την πτώση του μπερλουσκονισμού διαδέχτηκε το μαύρο με “γονική παροχή”.

4-12-2019

#Drasi-anatropi

*Τίτλος δανεικός από το ομώνυμο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου. Εκδόσεις Τόπος

0Shares