/Ανεπίδεκτη και σε “απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας” η παράταξη του Δημάρχου

Ανεπίδεκτη και σε “απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας” η παράταξη του Δημάρχου

Ενημερωτικό σημείωμα για το Δημοτικό Συμβούλιο 30-12-2019 με θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

Την προτελευταία μέρα του χρόνου, στις 30 Δεκεμβρίου του 2019, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου ο προϋπολογισμός του Δήμου. Οι ευθύνες του Δημάρχου και των αρμόδιων αντιδημάρχων είναι μεγάλες για την καθυστέρηση και τις επιπτώσεις που θα έχει στην λειτουργία του Δήμου μας.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” Μπάμπη Μπιλίνη:

“Ακούγοντας την εισήγηση του Δημάρχου, μου ήρθε στο μυαλό το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαϊδόνη “απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας”:  Ένα και ένα κάνουν δυο,  καλά όλα και άγια… δεν θα “πεινάσει” ο Δήμος… αφήνουμε και στην μπάντα μεγάλα αποθεματικά για την κακιά την ώρα. 

Η αποθέωση της συντηρητικής πολιτικής. Όμως δεν βρισκόμαστε στο 2011, 2012, 2013 και στο μαύρο φόβο της χρεοκοπίας της χώρας. Το ζητούμενο του 2020 είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου. Αν ο Δήμος δεν σχεδιάσει δυναμικά υπέρ των κατοίκων του, κινδυνεύουμε να γίνουμε η πίσω αυλή των δυο μεγαλύτερων πόλων της χώρας, της Αθήνας και του Πειραιά.”

  • Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του έκανε επίκληση στη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος και η παράταξή του, η πλειοψηφία, με τη στάση τους κατά τη συζήτηση των ανταποδοτικών τελών και του τεχνικού προγράμματος ναρκοθέτησαν τη σύνθεση των απόψεων. Ο προϋπολογισμός του Δήμου κατά 70% και πλέον είναι τα Δημοτικά Τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Το υπόλοιπο είναι κυρίως οι ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) για τις οποίες κανείς δεν διαφωνεί.
  • Ακόμα περιμένουμε από τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία μια πολιτική τοποθέτηση γιατί απέρριψαν την συνθετική πρόταση της αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη: Να κατανεμηθεί η μείωση των τελών κατά 15% στα μικρά μαγαζιά και 12% στα μεγάλα. Επιμένουν σε μείωση 3% στα μικρά μαγαζιά και 17% στα μεγάλα.  Είναι ζήτημα παραγωγικού μοντέλου. Έχουν ως πλειοψηφία, κάνει τις επιλογές τους, να υποστηρίξουν τα μεγάλα καταστήματα.
  • Υποβάλαμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα δεκατέσσερις προτάσεις με σκοπό να μετατραπεί από μια απλή λίστα με έργα, άλλα χρήσιμα και άλλα βιτρίνας, σε πρόγραμμα με στόχους απαραίτητους και μετρήσιμους για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Έργα με στόχους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή μετάβαση του Δήμου, την κυκλική οικονομία στη διαχείριση των απορριμμάτων, την μετάβαση του δήμου στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Δεν ψηφίστηκαν να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Αλλά το μέλλον είναι αμείλικτο. Ήδη τρέχουν προσκλήσεις για χρηματοδότηση μελετών τέτοιων έργων και στην πρώτη αναμόρφωση θα κληθούν να τα συμπεριλάβουν. Προφανώς εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τέτοια στάση και θα τα ψηφίσουμε τότε. Αρκεί να μην είναι αργά και χαθούν οι ημερομηνίες.
  • Παράκληση: Όχι άλλα έργα βιοκλιματικής ανάπλασης τύπου πλατείας Μεταμόρφωσης, που μέχρι τώρα κόπηκαν δεκατέσσερα ψηλά δέντρα χάρη του τσιμέντου και της τσιμεντόπλακας.
  • Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής σου έρχεται στο νου το 2011, 2012. Απλή αντιγραφή. Λες και δεν κύλησε πολλή ιστορία από τότε. Ο νόμος προβλέπει για τους Δήμους Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (άρθρο 79 νόμος “Κλεισθένης 1″). Δυστυχώς δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί στον Δήμο μας. Γιατί; Και φυσικά στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτε για την λειτουργία του. Λες κι ό,τι γίνεται (προσφυγική κρίση), δεν γίνεται στην χώρα μας, αλλά σε άλλο πλανήτη.”
  • Με τις χορηγήσεις του Δήμου σε συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και ενοριακές επιτροπές ναών το δίλημμα δεν είναι τα περισσότερα ή τα λιγότερα χρήματα. Είναι να πάψει η νοοτροπία “πάρε τα λεφτά και τρέχα”.  Ο κάθε σύλλογος πρώτα να υποβάλλει προϋπολογισμό προς το Δημ. Συμβούλιο και έπειτα να εγκρίνεται από αυτό η εκταμίευση. Έτσι θα αποφύγουμε δαπάνες για έργα βιτρίνας και δαπάνες για διοικητικό κόστος.
  • Ο προϋπολογισμός πέρα από αντιαναπτυξιακός έχει και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Έγιναν διαδικασίες διαβούλευσης ίσα –ίσα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο. Είναι το απόλυτο παράδειγμα υπονόμευσης των διαδικασιών διαβούλευσης. Επίσης δεν προβλέπει χρηματοδότηση των δυο Δημοτικών Κοινοτήτων μετατρέποντας τα Κοινοτικά Συμβούλια του Ταύρου και του Μοσχάτου σε απλά γνωμοδοτικά όργανα. 
  • Ο νόμος που μόλις πρόσφατα άλλαξε δεν μας δίνει την δυνατότητα να ψηφίσουμε κάποιους κωδικούς που συμφωνούμε π.χ. μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες επισκευής σχολείων κ.α. και να αντιπροτείνουμε για τους υπόλοιπους.

Για όλα αυτά

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό και εμμένουμε στις προτάσεις μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην συνολική μας πρόταση για τα Δημοτικά Τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα.”

2-1-2020

Για την δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

Μπάμπης Μπιλίνης, Μάκης Πεφάνης, Σωτήρης Μωραϊτης

Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

0Shares