/Ανάπλαση πλατείας Μεταμόρφωσης: Ένα άχρηστο έργο βιτρίνας γίνεται και περιβαλλοντικά επιζήμιο

Ανάπλαση πλατείας Μεταμόρφωσης: Ένα άχρηστο έργο βιτρίνας γίνεται και περιβαλλοντικά επιζήμιο

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Αθήνα αντιστοιχούν 0,96 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου αν υπολογίσουμε τους χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους στα ισχύοντα πολεοδομικά σχέδια Μοσχάτου και Ταύρου και το ιδιωτικό πράσινο (τους κήπους) αντιστοιχούν περίπου 2τμ πρασίνου ανά κάτοικο.

Αν μάλιστα προστεθεί και τα Πάρκο των 220 στρεμμάτων στην παραλία Μοσχάτου, που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μετά τα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, θα αντιστοιχούν πάνω από 5τμ πρασίνου ανά κάτοικο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στον ορισμό της Υγιούς Πόλης μαζί και με άλλες προϋποθέσεις θεωρεί ότι πρέπει κατ΄ ελάχιστο να αντιστοιχούν 9τμ πρασίνου ανά κάτοικο.

Το γεγονός ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε ως στόχο την αναλογία, που οι μελέτες του ΠΟΥ θεωρούν ως αναγκαία συνθήκη για ποιότητα ζωής στην πόλη.
Αντί αυτού η Διοίκηση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου αφαιρεί πράσινο αντί να προσθέτει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Μαρτίου 2020 αποφασίστηκε από την πλειοψηφία η αφαίρεση και άλλων τριών δένδρων, για να προχωρήσει το έργο ανάπλασης της πλατείας Μεταμόρφωσης.

Μαζί με προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ η Πόλη έχασε περίπου είκοσι δένδρα. Έχασε την δυναμική ενός μικρού άλσους.

Το έργο ανάπλασης της πλατείας Μεταμόρφωσης πέρα από άχρηστο έργο βιτρίνας αποδεικνύεται και περιβαλλοντικά επιζήμιο.

6-3-2020
Μπάμπης Μπιλίνης
Επικεφαλής “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”
(τοποθέτηση στο ΔΣ 5-3-2020).

0Shares