/Απάντηση στην… απάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού

Απάντηση στην… απάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού

Μία ανταπάντηση στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Άκη Δείξιμο από την Ομάδα Πολιτισμού της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή».

Αγαπητέ κύριε Αντιδήμαρχε,

κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας που αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ζήτημα των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Ευκαιρίας δοθείσης -και με αφορμή σχετική σας ανάρτηση στα social media- θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για τις ψήφους που λάβατε στις πρόσφατες εκλογές και να ευχηθούμε να τις τιμήσετε, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με σύνεση και μακριά από φαινόμενα αλαζονείας.

Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας και στον θεσμό που εκπροσωπείτε, επιτρέψτε σε εμάς, “που δεν συμμετείχαμε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις”, να πούμε δυο λόγια ακόμη για το Καρναβάλι στον Δήμο μας, ως απάντηση σε αυτά που αναφέρετε στην επιστολή σας της 9/3/2020.

Γράφουμε καλόπιστα και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης (όπως αδίκως υποστηρίζετε για το προηγούμενο δελτίο Τύπου που εκδώσαμε, επιχειρώντας να απαξιώσετε την κριτική μας).

1. Σε κανένα σημείο της επιστολής μας δεν κάναμε λόγο για «μειωμένη» αισθητική. Η αισθητική είναι ένα ζήτημα καθαρά υποκειμενικό και δεν θα υπεισέλθουμε σε τέτοια θέματα. Ο καθένας κάνει τις εκτιμήσεις του ανάλογα με την κουλτούρα που φέρει. Εκτός κι αν θεωρείτε πως ουδείς δικαιούται να έχει ενστάσεις, άλλες απόψεις επί του θέματος, ή άλλη αισθητική.

2. Αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν ένα πολιτιστικό γεγονός τόσο σημαντικό όσο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, να μη συζητιέται ούτε σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλώ δε μάλλον στις συνεδριάσεις του Πνευματικού Κέντρου. Ποιος άλλος θεσμός πέραν του Πνευματικού Κέντρου έχει την υποχρέωση να σχεδιάζει τα θέματα του πολιτισμού στην πόλη; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης ενός Πνευματικού Κέντρου στον Δήμο μας, εάν υπάρχει μόνο για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό των καλλιτεχνών τμημάτων; Δεν νομίζετε ότι η δεκαπενταμελής σύνθεσή του δικαιούται να έχει και άλλο ρόλο πέραν των γραφειοκρατικών διαδικασιών;

Μακριά από εμάς οι υπαινιγμοί για άνομες διαδικασίες. Γνωρίζετε όμως ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα το ηθικό, το λειτουργικό ή το δημοκρατικά ορθό. Αυτή τη στιγμή η Οικονομική Επιτροπή και η Κοινωφελής Επιχείρηση αποφασίζουν και επιβάλουν τις προτιμήσεις τους.

3. Όσον αφορά τους «φορείς σχεδιασμού» των καρναβαλικών εκδηλώσεων, σας ρωτάμε πότε μας καλέσατε, ως οφείλατε, στις συζητήσεις με τα σχολεία και τους φορείς της πόλης; Εκτός αν θεωρείτε ότι η αιρετή διοίκηση του Δήμου εκπροσωπείται αποκλειστικά από εσάς. Συμφωνούμε ότι το 60% είναι ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά η πρακτική δεν μπορεί να παραβλέπει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ιδιοκτησιακή λογική -που χρόνια τώρα ταλανίζει τον Δήμο μας- σάς δόθηκε κληρονομιά. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αναγνωρίζετε το δικαίωμα έκφρασης και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Εάν, λοιπόν, είχαμε προσκληθεί στις συζητήσεις, ή εάν το θέμα είχε συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου ή στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είχαμε εκθέσει τις προτάσεις και τις απόψεις μας -όχι μόνο για το Καρναβάλι αλλά και για τις εκδηλώσεις και το ξεφάντωμα που όλοι έχουμε ανάγκη την περίοδο της Αποκριάς.

4. Είναι αστείο να αναφέρετε ότι θα συμφωνούσαμε ποτέ με την επιβολή εισιτηρίου ή με ξενόφερτες μιμήσεις. Δεν θα μας έβρισκε, όμως, σύμφωνους ούτε η μονότονη επανάληψη της ίδιας παρωχημένης ιδέας που αναμασάται κάθε χρόνο.

Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι χορηγοί και ποια είναι τα ακριβή ποσά που διέθεσαν για το Καρναβάλι. Και βέβαια είμαστε σίγουροι πως είστε σε θέση να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στον όρο «επικερδές» και τη φράση «ξοδέψαμε μόνο 38.000 ευρώ».

Κύριε Αντιδήμαρχε,

γνωρίζετε ότι ούτε «εσκεμμένα» ούτε με «εχθρική» διάθεση καταθέτουμε την κριτική μας. Αντιπολιτευόμαστε πάντα με αίσθημα ευθύνης (επικροτούμε, για παράδειγμα, το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού). Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος που μας ανέθεσαν οι συνδημότες μας. Αν τώρα θέλετε, αυτάρεσκα, να ευλογείτε τα γένια σας και «Γιάννης να κερνά, Γιάννης να πίνει» και νομίζετε ότι «οι αποφάσεις σας και οι ενέργειές σας» είναι «ορθολογικές», «ελκυστικές» και «αποτελεσματικές», λυπούμαστε, αλλά θα αναγκαστούμε να διαφωνήσουμε.

Μαζί με εμάς και ένας κόσμος, ακόμη και από αυτούς που σας ψήφισαν, που αισθάνεται κορεσμό από τα ίδια και τα ίδια.

Υ.Γ. «Συμμετέχω στις καρναβαλικές εκδηλώσεις» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην «στήνομαι στην εξέδρα των επισήμων και φωτογραφίζομαι με τους Υπουργούς». Υπάρχει κι άλλος τρόπος…

Η Ομάδα Πολιτισμού
της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

0Shares