/Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Προτάσεις για τα μέτρα ανακούφισης των δημοτών

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Προτάσεις για τα μέτρα ανακούφισης των δημοτών

Η Γραμματεία της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” συνεδρίασε δια περιφοράς την 26-3-2020.

Έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής Μπάμπη Μπιλίνη και συλλογική επεξεργασία αποφάσισε:

Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης των δημοτών που πλήττονται περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση:

Στις ανακοινώσεις της Διοίκησης του Δήμου προβλέπονται μια σειρά θετικά μέτρα απαλλαγής τελών για τις επιχειρήσεις και για τις οικογένειες που καταβάλλουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Δυστυχώς η κατάσταση διαμορφώνεται από Κυβερνητικές αποφάσεις έτσι, ώστε για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι να καλούνται να την πληρώσουν με ανατροπές στο καθεστώς εργασίας τους, με μείωση μισθών ακόμα και με απολύσεις.

Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της ανακούφισης των ατόμων που πλήττονται τόσο από την πρωτοφανή κρίση, όσο και από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Προτείνουμε συμπληρωματικά:

1. Απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τουλάχιστον για εργαζόμενους που απολύθηκαν ή έκλεισαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν εξαιτίας των κρατικών περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η πρόταση του δημοτικού συμβούλου Γ. Δαμηλάκου για απομείωση του αποθεματικού του Δήμου υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει βάση επεξεργασίας για συγκεκριμένη απόφαση.

2. Άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας για χρέη από πρόστιμα στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, αν υπάρχουν σήμερα σε εξέλιξη τέτοιες διαδικασίες. Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων για οφειλές στο Δήμο για 3 μήνες (δέσμευση λογαριασμού – αποστολή οφειλής στην εφορία).

3. Πάγωμα των δόσεων ρυθμισμένων χρεών προς το Δήμο, πολιτών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχασαν τη δουλεία τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους για 3 μήνες, ή όποιων άλλων πολιτών αιτηθούν σχετικά, λόγω ευρύτερων συνεπειών στην οικονομία (περίπτερα, ταξί κλπ).

4. Απαλλαγή για 3 μήνες και για όλους τους πολίτες από προσαυξήσεις τόκων για χρέη που δεν πληρώνονται εγκαίρως, λόγω των συνεπειών στην οικονομία ακόμη και εργαζόμενων που δεν έκλεισαν τις επιχειρήσεις αλλά πλήττονται από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου.

• Παροχή υπηρεσιών στο δρόμο (streetwork) για τους άστεγους που δεν θέλουν να μετακινηθούν σε στεγασμένη δομή. (Σύμφωνα και με εγκύκλιο ΥΠΕΣ).

Για την υλοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος είναι απαραίτητη η παροχή υπηρεσιών στο δρόμο (streetwork). Επιπροσθέτως, σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας εκ μέρους των ωφελούμενων για την προσωρινή στέγαση τους, είναι κρίσιμη η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στο δρόμο. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλιστούν:

o Η διανομή πακέτου (κιτ) υγιεινής και ετοίμων γευμάτων για την αποφυγή συνωστισμού στα συσσίτια.

o Η προφορική και έντυπη ενημέρωση (οδηγίες ΕΟΔΥ) για τον COVID-19.

o Ο εντοπισμός πιθανών ύποπτων κρουσμάτων και ενημέρωσης του ΕΟΔΥ.

o Ο εφοδιασμός των εργαζομένων με μέσα ατομικής προστασίας (γάντια και ιατρικές μάσκες).

• Επισημαίνει την χρησιμότητα της προσωρινής δομής του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, που ήδη στήθηκε και λειτουργεί για κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

• Με κοινωνική αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την σημερινή δύσκολη κατάσταση. Οι άνθρωποι της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” είμαστε στην διάθεση της δημοτικής αρχής για οποιαδήποτε άμεση δράση και κινητοποίηση χρειαστεί για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας αυτές τις κρίσιμες μέρες.

26-3-2020
“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

0Shares