/Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: “Να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή”

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: “Να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή”

Απόφαση συνεδρίασης γραμματείας 7 Απριλίου 2020.

Ενώ από ότι φαίνεται βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, η συζήτηση για την επόμενη μέρα έχει αρχίσει.

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Δεν θα βγούμε από το σπίτι μια ωραία πρωία σε τρεις – τέσσερις εβδομάδες κι όλα θα συνεχίσουν από εκεί που τα αφήσαμε.

Η οικονομία και κοινωνική ζωή έχουν σταματήσει.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και με γενναίες λύσεις

Λίγους μήνες έπειτα από την έξοδο από τα μνημόνια και τις πολυετείς πολιτικές λιτότητας, ο κίνδυνος της επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς είναι πλέον εξαιρετικά ορατός.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της προσφέροντας στην κοινωνία το μικρότερο πακέτο στήριξης πανευρωπαϊκά, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύει τεράστια ποσά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (ΜΜΕ, μεγαλοεργολάβους, ιδιωτική υγεία), η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού ως πολιτειακός θεσμός πιο κοντά στον πολίτη, λίγο πολύ προσαρμόστηκε γρήγορα στις ανάγκες αυτής της περιόδου και κάνει τον καθήκον της. Κάποιες φορές με μεγαλύτερη δόση επικοινωνιακής προβολής, αλλά αυτό είναι δευτερεύον.

Την επόμενη μέρα της πανδημίας και πάλι η Τ.Α. θα κληθεί να την διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό.

Σε αυτές τις εξελίξεις η Δημοτική μας Κίνηση “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» είναι παρούσα και πρψτοπόρα. Προτείνει σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ένα σχέδιο με άξονες:

Α. Τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

· Απευθείας μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου ώστε όλοι οι δημότες να ενημερώνονται άμεσα και αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του Δημοτικού Συμβουλίου.

· Όχι στην κατάχρηση των απευθείας αναθέσεων με απόφαση Δημάρχου σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου / ΠΝΠ , ΦΕΚ 75 Α/30-3-2020 που μεθοδεύει την παράκαμψη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. – Είμαστε ενάντια σε κάθε απόφαση που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων του Δήμου με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες.

Β. Την προστασία της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ζούμε σε έναν Δήμο οικονομικά ανθηρό. Ωστόσο, ως “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα τα χρήματα που μέχρι σήμερα λιμνάζουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς – το μεγάλο αποθεματικό – να διατεθούν προς όφελος των πολιτών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Φυσικά χωρίς σπατάλες και κινήσεις εφήμερου εντυπωσιασμού, αλλά στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου προγράμματος.

· Απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την κρίση, από τα δημοτικά τέλη από 1-3-2020 έως 30-6-2020. Το ίδιο να ισχύσει και για τις κατοικίες όσων δεν έχουν εισόδημα και εντάχτηκαν στην επιδότηση των 800 ευρώ.

· Κανένας εργαζόμενος στον Δήμο να μην ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του.

· Ενεργοποίηση και ενίσχυση του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων & Επιχειρήσεων ώστε, αφενός να συνδράμει στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και αφετέρου να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Με τη βοήθεια νομικών και οικονομικών συμβούλων οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου να μπορούν να ενημερώνονται για τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα και να καταρτίζουν τους φακέλους ένταξής τους σε αυτά.

· Ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ώστε από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά να καλυφθούν οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων συνδημοτών μας. Μείωση των τροφείων και του κόστους μεταφοράς με τα σχολικά λεωφορεία του Δήμου.

Γ. Την υγιή πόλη με προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

α) Υγεία

1. Στελέχωση των τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) και των μονάδων Δημόσιας Υγείας του ΕΟΠΥ. Δημιουργία έκτακτης δαπάνης για να αγοραστεί υγειονομικό υλικό και να αντιμετωπιστεί πιθανή έξαρση του ιού το φθινόπωρο

2. Ανάπτυξη τηλεϊατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης στον Δήμο μας.

3. Δημιουργία τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης βασισμένο στην ψηφιακή τεχνολογία (ΑΜΕΑ, υποστήριξη ευπαθών ομάδων…)

β) Περιβάλλον

1. Επέκταση του αστικού πρασίνου του Δήμου με διαχωρισμό των χρήσεων γης με φυτά και δέντρα.

2. Στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας να υπάρξει μελέτη και υλοποίησή της για σύνδεση των δύο κοινοτήτων με πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο με δεντροστοιχίες.

3. Υλοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Οικιακή κομποστοποίηση, πράσινα σημεία.

4. Σταδιακή μετατροπή όλων των αυτοκινήτων του Δήμου με υγραεριοκίνηση και ηλεκτροκίνηση. Προφανώς οι νέες αγορές να έχουν αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δ. Την παιδεία και τον πολιτισμό ως τρόπο ζωής κι όχι ως κατανάλωση απασχόλησης και διασκέδασης.

· Δημιουργία ψηφιακής πολιτιστικής βιβλιοθήκης με εκδηλώσεις του Δήμου. Εκεί θα μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις να διαφημίζονται. (Επομένως χωρίς κόστος για τον δημοτικό προϋπολογισμό)

· Μείωση του κόστους συμμετοχής στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου, τόσο για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, όσο και για την επόμενη. Κάλυψη του κόστους με έκτακτη ενίσχυση από τον Δήμο.

· Δημιουργία νέων εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

· Μείωση του εισιτηρίου των δημοτικών θερινών κινηματογράφων. Δωρεάν είσοδος σε μαθητές – φοιτητές – ανέργους (και για τις ταινίες α’ προβολής)

Ε. Την αλληλεγγύη ως κοινωνική συνοχή κι όχι φιλανθρωπία.

Η λειτουργία της δημοτικής προσωρινής δομής αλληλεγγύης να διαρκέσει για όλο το 2020 και να γίνει προσπάθεια να στελεχωθεί με νέες προσλήψεις προσωπικού.

Μέχρι σήμερα ως εκπρόσωποι της Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» έχουμε τις όποιες επαφές για ενημέρωση και προτάσεις μόνο με τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου με δική μας πρωτοβουλία, εκτός μιας  που η ενημέρωση έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου ως συντονιστή της προσωρινής δομής αλληλεγγύης. Κάποια από όσα αναφέρονται πιο πάνω έχουν ανακοινωθεί ή έχουν προταθεί και από την πλειοψηφούσα παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή από τις άλλες παρατάξεις.

Ακριβώς επειδή διαφαίνεται ευρύτερη συμφωνία απόψεων χρειάζεται τώρα ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου να εκπονήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο και να προχωρήσει σε άμεση και γενναία αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

 

8-4-2020

Η Γραμματεία

0Shares