/Σερ Τζων Μέυναρντ Κέυνς να σας ξανασυστήσω

Σερ Τζων Μέυναρντ Κέυνς να σας ξανασυστήσω

Πώς κάποιος που θεωρεί ότι η σκέψη του επηρεάζεται από την μαρξιστική ανάλυση θυμήθηκε τον Κέυνς;

Το «μένουμε σπίτι» δεν είναι τόσο απλό. Σου επιβάλλει πολύ χρόνο σκέψης και πολύ αγωνία, όχι μόνο για το τώρα, αλλά και για το μετά.

Αναζητώντας τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή καθώς παρακολουθώ μια ανιστόρητη ευρωπαϊκή ηγεσία να μην μπορεί να κάνει το αυτονόητο κάποιες πρώτες σκέψεις.

Η κρίση πανδημίας έχει ως επακόλουθο την παγκόσμια οικονομική κρίση, αφού ουσιαστικά λόγω των περιοριστικών μέτρων η παγκόσμια οικονομία έχει σταματήσει.

Το ζητούμενο για την επόμενη μέρα είναι πώς θα γίνει το restart.

Η θεωρία και η ιστορία είναι μια καλή βάση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Πριν από καιρό ένας φίλος μου νεοδημοκράτης με μάλωσε όταν τον αποκάλεσα νεοφιλελεύθερο. Εμείς είμαστε «ριζοσπάστες φιλελεύθεροι» τόνισε.

Ποια η διαφορά; Η διαφορά κατά την δική του ερμηνεία είναι το ποιος σχεδιάζει την οικονομική πολιτική, η πολιτεία ή η ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι συντηρητικοί, αλλά και μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατίας επηρεασμένοι από τον νεοφιλελευθερισμό της σχολής του Σικάγου έχουν αφήσει τον πρώτο ρόλο στην παγκόσμια ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Η αγορά, η προσφορά και η ζήτηση τα λύνει όλα.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να είναι από τους λίγους, που το θυμάται. Η μέχρι τώρα εν μέσω κρίσης πρακτική της ΝΔ σε εμάς και των κομμάτων της ομάδας της δεξιάς στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι επηρεασμένη από την σχολή του Σικάγου και τη νεοφιλελεύθερη σκέψη. Προσπαθούν με περικοπές και λιτότητα που δημιουργούν ανεργία, να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Εδώ έρχεται στο προσκήνιο της νέας εποχής από το παρασκήνιο της ιστορίας ο σερ Τζων Μέυναρντ Κέυνς. Δυο είναι οι οδοί μελέτης στο έργο του.
Η μια, που προφητικά προέβλεψε, πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην οικονομία που επέβαλαν οι νικητές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στην ηττημένη Γερμανία με αποτέλεσμα εκτεταμένη λιτότητα στον πληθυσμό, θα οδηγούσαν σε νέα αποσταθεροποίηση την Ευρώπη.

Η άλλη ήταν η πρότασή του για το ξεπέρασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με επίκεντρο την ΗΠΑ του 1929 – 1930. Η πρόταση του, που τελικά εφαρμόστηκε τότε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με πολύ θετικά αποτελέσματα ήταν η παρέμβαση του κράτους για την ενίσχυση της εργασίας μέσω ενός μεγάλου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έστω κι αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ελλειμμάτων, δανεισμό, έκδοση χρήματος.

Αυτή την πολιτική ακολούθησε η νέα ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου ΗΠΑ μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Με το σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή την χρηματοδότηση της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας (και της Γερμανικής) η Ευρώπη ζει μια μακρά περίοδο ειρήνης κι ευημερίας.

Σήμερα, όπως είπαμε, λόγω της πανδημίας η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας ουσιαστικά έχει σταματήσει. Οι προτάσεις για χρηματοδότηση της επανεκκίνησής της με περικοπή μισθών και συντάξεων, με απολύσεις, με δάνεια με όρους αποπληρωμής και πιστοληπτικές γραμμές στήριξης θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας, σε περιθωριοποίηση μέρος του πληθυσμού σε μια Ευρώπη, που ήδη αντιμετωπίζει άνοδο ακροδεξιών πολιτικών. Ουσιαστικά θα προετοιμάσουν νέο κύκλο ανεξέλεγκτης κρίσης.
Θέλω να έχω την αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα «αυτοκτονήσουμε» αυτή την φορά.

Εμείς εδώ στη χώρα μας ως πολιτεία να είμαστε προετοιμασμένοι. Να οργανώσουμε Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού, κοινωνία, κόμματα και ιδιωτική επιχειρηματικότητα ένα μεγάλο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων στην υγεία, στην παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος , στην ποιότητα ζωής στην προστασία της εργασίας.

Η πανδημία είναι ένα σοκ για όλους μας. Να γίνει ένα δημιουργικό σοκ.

Μπάμπης Μπιλίνης
Δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου – Ταύρου,
επικεφαλής «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

0Shares