/«Επιτέλους, Ξεκολλήστε από την μιζέρια της απλής διαχείρισης. Δώστε προοπτική»

«Επιτέλους, Ξεκολλήστε από την μιζέρια της απλής διαχείρισης. Δώστε προοπτική»

Η πανδημία πέρα από τον φόβο έφερε στην επιφάνεια και πολλές παθογένειες του συστήματος τόσο σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρόλο που οι Δήμοι κυρίως μέσω των υπηρεσιών τους και των δημοτικών υπαλλήλων κρατούν την κοινωνία όρθια. Να το θυμηθούμε αυτό και στο μέλλον, όταν η πρόταση για ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών θα επανέλθει.

Είναι το σημείο που καταλαβαίνεις την διαφορά της φράσης: «Ασκώ Διοίκηση με όραμα» από αυτό που λένε «κάνω Διαχείριση».

Είναι διαφορετικό να κάνεις σχεδιασμούς και μελέτες με προβολή στο μέλλον και να τα εφαρμόζεις με επιτυχία κι άλλο να κάνεις διαχείριση της κατάστασης με το βλέμμα στο παρελθόν («μα έτσι το κάναμε πάντα»). Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» με γνώμονα το «να βγούμε με τις λιγότερες απώλειες από την υγειονομική κρίση» κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις τεκμηριώνοντας πάντα τις θέσεις της. Καλό είναι κάποια στιγμή να μας πει η διοίκηση γιατί δεν τις συζητά.

• Για τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου η κίνησή μας είχε προτείνει να περάσει ο Δήμος στην νέα εποχή της «έξυπνης πόλης». Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στην Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού (Δεκέμβρης 2019). Απορρίφτηκαν από την πλειοψηφία με την αιτιολογία ότι «αυτά δεν γίνονται» (Μια αναδρομή στα ηχογραφημένα πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου στο www.drasi-anatropi.eu είναι αποκαλυπτική). Τώρα «τρέχουμε» ως Δήμος να προσαρμοστούμε στην βίαιη -λόγω πανδημίας- μετάβαση στην νέα εποχή. (Οι δυσκολίες της βίαιης μετάβασης φάνηκαν ακόμα και στα απλά. Στην αποτυχημένη προσπάθεια για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη λόγω πανδημίας. Έτσι γυρίσαμε στο κλασικό «δια περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ερωτήσεις, συζητήσεις αλληλεπιδράσεις, στην γκρίζα ζώνη της αδιαφάνειας).

Στην κοινωνία οι τομές πρέπει να είναι ριζοσπαστικές. Να οργανώσουμε την τοπική κοινωνία για την μετά την λήξη της πανδημίας περίοδο. Εκεί η κοινωνική πολιτική θα είναι πρώτιστης σημασίας. Η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στις τοπικές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στα νοικοκυριά.

• Στο πρόσφατο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε να συμπεριληφθούν στις «ειδικές κοινωνικές ομάδες» που έχουν ολική ή μερική απαλλαγή στην καταβολή των δημοτικών τελών και οι συνδημότες μας των οποίων η εργασιακή σχέση έχει διαταραχθεί. Άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους, ή οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί ή το ωράριο εργασίας τους περιορίστηκε στο μισό με αντίστοιχη μείωση μισθού. Μια πρόταση που αν εφαρμοστεί επιβαρύνει λίγο τον Δημοτικό προϋπολογισμό. Ακόμα περιμένουμε –όχι μόνο εμείς, αλλά και οι συνδημότες μας – την δημοτική πλειοψηφία να πάρει θέση στην πρότασή μας.

Προτείναμε επίσης:

• Ενεργοποίηση και ενίσχυση του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων ώστε, αφενός να συνδράμει στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και αφετέρου να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Να μπορούν να ενημερώνονται για τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, που σίγουρα θα ανοίξουν σε λίγες βδομάδες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και να καταρτίζουν τους φακέλους ένταξής τους σε αυτά. Θα έπρεπε ήδη να το είχαμε έτοιμο. Σε λίγες μέρες που θα ανοίξουν τα μαγαζιά τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

• Να αναφέρεται στην κεντρική σελίδα του site του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Δυστυχώς ούτε σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα είδαμε από την διοίκηση του Δήμου κάποια ανταπόκριση.

Η ιστορία έχει δείξει ότι η πρόοδος δεν περιορίζεται σε απλές διαχειρίσεις στην καθημερινότητα, αλλά σε βαθιές κοινωνικές τομές και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις.

Μάκης Πεφάνης
Δημοτικός σύμβουλος
«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

0Shares