/Το παράδοξο

Το παράδοξο

Στο Μοσχάτο – Ταύρο ο Δήμος από την μια υπογράφει την συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων για μείωση διοξειδίου του άνθρακα κι από την άλλη αφαιρεί το ψηλά δένδρα»

Πριν από περίπου δύο χρόνια ο Δήμαρχος ανακοίνωνε με τυμποκοκρουσίες την συμμετοχή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου στο σύμφωνο των Δημάρχων. Ένα σύμφωνο που αποτελείται από μια σειρά δεσμεύσεων για την μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 20% ετησίως. Είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία προστασίας του κλίματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υλοποίηση γίνεται μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια με σκοπό την εκπόνηση μελετών για την δραστική μείωση εκπομπών ρύπων CO2 που προέρχονται από ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων.

Όλα ωραία με μια πολύ μικρή αλλά ζωτικής σημασίας λεπτομέρεια, η φυσική ασπίδα προστασίας για την μείωση της συγκέντρωσης του CO2 είναι τα δέντρα. Μπορούν και απορροφούν την ποσότητα αυτού στην ατμόσφαιρα προστατεύοντας την γη από την υπερθέρμανση αυτής και κατά συνέπεια εμποδίζουν την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει το αστικό πράσινο μέσω κανονισμών πρασίνου, που στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου δεν έχουμε ακόμα.

Στον Δήμο μας προφανώς το ισοζύγιο πρασίνου – τσιμέντου έχει διαταραχθεί. Στην πλατεία Μεταμόρφωσης μειώνεται το ψηλό πράσινο με την κοπή των δέντρων και την μείωση της φυσικής ασπίδας για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Μην μιλήσουμε για την καταστροφή των οάσεων δροσιάς για το καλοκαίρι. Ακόμη και στην δικαιολογία του γέρικου ή άρρωστου δέντρου που θα πρέπει να κοπεί , υπάρχει ο μονόδρομος της αντικατάστασης αυτού/ων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των οδηγιών της είναι αυστηρή σε τέτοιου είδους θέματα. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη περνά μέσα από το αστικό πράσινο. Αντί να μιλάμε για την αύξηση του, συντελούμε στην μείωση του. Θα πρέπει να γίνονται συλλογικές συζητήσεις για νέες περιοχές πρασίνου. Ημερίδες με ειδικούς για την τοποθέτηση δέντρων. Σχολικές εβδομάδες με δενδροφυτεύσεις εντός του Δήμου. Μην ξεχνάμε ότι με την αρχή Aarhus οποιοσδήποτε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση στις σχετικές εκθέσεις, μελέτες και γνωμοδοτήσεις που οδηγούν στην κοπή ενός δέντρου. Το περιβάλλον αποτελεί υπόθεση όλων και αυτό διαφαίνεται από τις οδηγίες της ΕΕ για την συμμετοχή των πολιτών, μέσω των συλλογικών θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε οποιαδήποτε διαδικασία που περιλαμβάνει από το απλή αφαίρεση ενός δένδρου, μέχρι την αλλαγή περιβαλλοντικών νόμων.

Οι υπογραφές στο κάτω της γραφής μπαίνουν για να τηρούνται και δεν αποτελούν μόνο ευκαιρεία φωτογράφισης και διαφήμισης.

Γεράσιμος (Μάκης) Πεφάνης
δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου – Ταύρου
“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

0Shares