/Στήριξη του Δήμου σε πληγείσες επιχειρήσεις:”Περάστε την 1η του μηνός”…

Στήριξη του Δήμου σε πληγείσες επιχειρήσεις:”Περάστε την 1η του μηνός”…

Σε ρυθμούς… επανένταξης κινούνται οι πολίτες από την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από το πρώτο “κύμα” άρσης των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία.

Ωστόσο, μέσα στο γενικό -έστω και συγκρατημένο- κλίμα ευδαιμονίας, υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν το αύριο με αβεβαιότητα.

Δεν είναι λίγοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αυτές τις μέρες, με τα κομπιουτεράκια ανά χείρας, “ζυγίζουν” τα δεδομένα, ώστε να υπολογίσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί και στις χειρότερες των περιπτώσεων να διαπιστώσουν εάν είναι σε θέση να επιστρέψουν στην αγορά έπειτα από το lockout.

Είναι πέρα ως πέρα σαφές πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αφέθηκαν απόλυτα απροστάτευτοι από την κυβέρνηση. Το χαρτζιλίκι των 800 ευρώ για τους δύο μήνες αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους (ή 600 εάν είχαν την… ατυχία να θεωρηθούν “επιστήμονες”) σύμφωνα με την υπουργική δήλωση αρκεί για να γίνει κάποιος 500 κιλά, αλλά δεν φτάνει για να καταβληθούν οι εισφορές ΕΦΚΑ και ΙΚΑ και οι λοιπές τους υποχρεώσεις.

Φυσικά, ως μέτρο της κυβέρνησης δεν μπορεί να εκληφθεί η μείωση του ενοικίου, την οποία επωμίζονται μονομερώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με αστεία ανταλλάγματα.

Οι εξαγγελίες για φτηνά δάνεια αποδείχθηκαν άνθρακας, καθώς το διαθέσιμο ποσό εξαντλήθηκε σε 5 μόλις ημέρες. Οι τράπεζες, μάλιστα, για να τα διαθέσουν απαίτησαν εμπράγματες εγγυήσεις, ήτοι μεγάλη ρευστότητα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με λίγα λόγια, τα δάνεια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, απευθύνονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία ή που δεν έχουν πραγματική ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης.

Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε το μοναδικό ειλικρινές αποκούμπι των αυτοαπασχολούμενων/ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης.

Στην περίπτωση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, παρόλο που η δημοτική Αρχή αγνόησε την πλειονότητα των δραστικών μέτρων στήριξης που πρότεινε η δημοτική κίνηση “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, αποφάσισε εν τούτοις να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κατάληψης δημόσιων χώρων κ.α.

Φυσικά και οφείλουμε όλοι να επικροτήσουμε τη στάση της δημοτικής Αρχής που ήδη από τις 14 Απριλίου αποφάσισε να στηρίξει τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο, μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που βιώνει.

Ωστόσο, όταν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που απορρέουν από τα εξαγγελθέντα μέτρα, διαπιστώνει ότι -έναν περίπου μήνα μετά- οι εξαγγελίες παραμένουν εξαγγελίες.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να καταβάλλουν στο ακέραιο τα τέλη τους (μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης), με την υποσημείωση ότι στο μέλλον θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να απαλλαγούν από αυτά.

Και μπορεί οι υποσχέσεις της δημοτικής Αρχής να γράφονται σε χρόνο Μέλλοντα, δυστυχώς, οι ανάγκες των καταστηματαρχών της περιοχής μας είναι στον Ενεστώτα…

Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”
6/5/2020

0Shares