/Αρχαιολογική “Disneyland”;

Αρχαιολογική “Disneyland”;

Με πρόσφατη απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) άλλαξε προηγούμενη απόφασή του – επί προηγούμενης κυβέρνησης – και το αρχαιολογικό εύρημα των “Δεσμωτών του Φαλήρου” θα αποσυντεθεί, για συντήρηση -λέει- και θα ξανασυναρμολογηθεί, αφού διευθετηθεί (ο χώρος).

Οι “Δεσμώτες του Φαλήρου”, οι νεαροί άνδρες που εκτελέστηκαν αλυσοδεμένοι στην Αρχαία Αθήνα κατά την χρονική περίοδο του “Κυλώνειου Άγους”, είναι από τους πρώτους νεκρούς για την Δημοκρατία και σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους και όχι σε πολέμους κατά “βαρβάρων”.

Η Αρχαία Αθήνα δεν ήταν μια ομάδα φιλοσόφων, που φιλοσοφούσαν στις όχθες του Ηριδανού και τους ήρθε η σκέψη για Δημοκρατικό Πολίτευμα. Ήταν μια κοινωνία ανθρώπων, όπως διαχρονικά είναι όλες οι κοινωνίες, με ταξικές αντιθέσεις και ταξικούς αγώνες και χρειάστηκαν εκτός από ιδέες και πολύ πόνος και αίμα για την Δημοκρατία.

Η ιστορική αλήθεια είναι επαναστατική.

Η ιλουστρασιόν εκδοχή της ιστορίας καλλιεργεί εθνικισμούς.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι σημαντικά γιατί πρώτα και κύρια διαμορφώνουν πολιτισμική δημοκρατική πατριωτική συνείδηση και δευτερευόντως είναι τουριστικές υποδομές.

ΥΓ. Στην προηγούμενη απόφαση ΚΑΣ, που με πλειοψηφία μιας μόνο ψήφου αποφασίστηκε να μην μετακινηθούν τα ευρήματα και να γίνει επί τόπου η αρχαιολογική έρευνα για να γίνει επισκέψιμο το μνημείο, μεταξύ των επιχειρημάτων της τότε ισχυρής μειοψηφίας ήταν και η άποψη ότι είναι θλιβερό θέαμα οι αλυσοδεμένοι νεκροί και ακατάλληλο ειδικά για μικρές ηλικίες.

Η ιλουστρασιόν εκδοχή της ιστορίας που λέμε.

0Shares