/Μπάμπης Μπιλίνης: “Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πατερούληδες”

Μπάμπης Μπιλίνης: “Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πατερούληδες”

Σε δήλωση σχετικά με την σημερινή σύσκεψη μεταξύ υπουργού Εσωτερικών, περιφερειάρχη Αττικής και τους δημάρχους Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας με αφορμή τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο προέβη ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, Μπάμπης Μπιλίνης.

“Ο καθ΄ ύλην αναρμόδιος κ. Θεοδωρικάκος, υπουργός εσωτερικών συγκαλεί σύσκεψη, για να κάτσει στο ίδιο τραπέζι τον καθ΄ύλη αρμόδιο Περιφερειάρχη με τους εξ αντικειμένου αρμόδιους Δημάρχους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Από το 2016 με νόμο η διαχείριση της παραλίας του Φαληρικού έχει περάσει στην Περιφέρεια Αττικής με την υποχρέωση να εκτελέσει το έργο, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου”, σημειώνει και προσθέτει:

“Το όλο κλίμα που διαμορφώνεται είναι κατάλληλο για ανάπτυξη φαινομένων σημαντικής καθυστέρησης σε βάρος αυτού του ίδιου του έργου. Πάντως μια καλή φωτογραφία θα βγει. Κοινώς: “Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει.¨ή “Να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από πέντε – έξι άτομα” για να μην γίνει στο τέλος το ελάχιστο”.

“ΥΓ. Τα τεύχη δημοπράτησης της β΄φάσης κιτρινίζουν από τον Αύγουστο 2019 στα συρτάρια”, καταλήγει η δήλωση.

Σημειώνεται ότι οι “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τις μεθοδεύσεις της περιφέρειας Αττικής στο παραλιακό μέτωπο. Η δημοτική Αρχή απέρριψε τη σχετική συζήτηση, στη λογική “να περιμένουμε να δούμε την έκβαση της σύσκεψης”, αγνοώντας πως ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν επιπλέον όπλο στη φαρέτρα της. 

Η εισήγηση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”:

Φαληρικός Όρμος: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον

Ο Φαληρικός Όρμος ήταν η φυσική διέξοδος του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και όλου του λεκανοπεδίου της Αθήνας στην θάλασσα του Σαρωνικού.

Ηταν ο φυσικό υδραυλικό σύστημα όπου το σύμπλεγμα των ρεμάτων και χειμάρων του λεκανοπεδίου κατέληγαν στην θάλασσα μέσω του Κηφισού, του Ιλισού και του ρέματος της Πικροδάφνης.

Ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα μέρος του παραγωγικού υποδείγματος της Αττικής με την παράκτια αλιεία και τα καταστήματα εστίασης με αυτά τα προϊόντα. Ήταν ο “καπεταν Αντρέας Ζέπος” και τα στέκια του λαϊκού τραγουδιού.

Ήταν η αναψυχή των κατοίκων του λεκανοπεδίου και η επαφή τους με την θάλασσα.

Έπειτα ήρθε η ανάπτυξη με μοχλό την οικοδομή και το real estate και τα μπάζα της αντιπαροχής της δεκαετίας του 1970 κατέστρεψαν το οικοσύστημα του Φαληρικού Όρμου μαζί με τις γειτονιές του Μοσχάτου (λιγότερο) και της Καλλιθέας. Η περιοχή εξακολουθεί να λέγεται Τζιτζιφιές, χωρίς πλέον να υπάρχει ούτε ένα δένδρο τζιτζιφιά, έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να δένονται με την ιστορία του τόπου τους οι νεώτεροι.

Από το μπάζωμα της θάλασσας δημιουργήθηκε μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων και υπήρξαν διάφορες σκέψεις και ιδέες για βαριές αστικές χρήσεις ασύμβατες με την λειτουργία του παράκτιου οικοσυστήματος. Το άρθρο 24 του συντάγματος είναι σαφές. Τα κατεστραμένα οικοσυστήματα αποκαθίστανται. (Γνωμάτευση για τον Φαληρικό του προέδρου Επιμελλητηρίου Περιβάλλοντος Μ. Δεκλερή, 2008)

Με βάση αυτή την πολιτική το 2016 μέρος της περιοχής του Φαληρικού Όρμου με νόμο πέρασε στην διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής για να προστατευθεί από πιέσεις για αστικές χρήσεις άσχετες με το οικοσύστημα. Είχε προηγηθεί νομοθέτηση για εγκατάσταση στον παράκτηριο χώρο δικαστικού μεγάρου, που καταργήθηκε άμεσα ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση.

Η Περιφέρεια Αττικής έτρεξε γρήγορα τις διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου και η πρώτη φάση του έργου με τα βαριά έργα υποδομής τελειώνει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και των διαδοχικών παρατάσεων τον Οκτώβρη του 2020.

Το όλο σχέδιο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Όρμου είναι να γίνει ένας μεγάλος υπερτοπικός πόλος για όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας που θα συγκεντρώνει τα βασικά στοιχεία ενός σύγχρονου Πάρκου πρασίνου και αναψυχής. Τον πολιτισμό με το Κέντρο Πολιτισμού “Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου” και τους “Δεσμώτες του Φαλήρου”. Την φύση και την βιοποικιλότητα στον παράκτιο χώρο και τον μαζικό αθλητισμό στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, που με ενέργειες της τότε Περιφερειακής Αρχής πέρασε από το ΤΑΪΠΕΔ στην διαχείριση της διοίκησης του σταδίου. Η αξία μιας τέτοιας ανάπλασης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, για την οικονομική ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την συμμετοχή της Αττικής στην προσπάθεια ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, για την προστασία της βιοποικιλότητας και για την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας είναι προφανής. Το Μοσχάτο – Ταύρος με 1,3 τμ πράσινο ανά κάτοικο και η Καλλιθέα 0,4 τμ πράσινο ανά κάτοικο είναι μακριά από το όριο της υγιούς Πόλης, που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για 9 τμ πρασίνου ανά κάτοικο τουλάχιστον.

Το έργο ανάπλασης Φαληρικού, που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει τον παράκτιο χώρο μπροστά στην Καλλιθέα και Μοσχάτο την περιοχή της φύσης σύμφωνα με το όραμα.. Ήδη τα απαραίτητα βαριά έργα υποδομής αντιπλημμυρικό κανάλι, δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και πεζοδιαβάσεις για σύνδεση του αστικού χώρου με την θάλασσα τελειώνουν τον Οκτώβριο του 2020. Μένει μια έκταση 700 στρεμμάτων με τα 250 στρέμματα αδόμητα, που πρέπει να γίνουν Οικολογικό Πάρκο στην κατεύθυνση αποκατάστασης του οικοσυστήματος του δέλτα των ποταμών Κηφισού και Ιλισού. (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 443/ΑΑΠ/ 6.12.2013).

Το έργο περιελάμβανε και ακριβές κατασκευές στην Β΄ φάση, όπως θερμενόμενες πισίνες με φιλτραρισμένο νερό θαλάσσης, που ως προς το κόστος λειτουργίας τους δύσκολα θα είναι βιώσιμες ακόμα και με ιδιωτικοποίηση. Για τον λόγο αυτό η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε παραβλέψει στα τεύχη δημοπράτησης, που είχε έτοιμα, την κατασκευή τους. Προέβλεπε όμως με τα τεύχη δημοπράτησης την δημιουργία ενός Πάρκου, που θα προσπαθούσε να αποκαταστήσει

το οικοσύστημα του δέλτα του Ιλισού και Κηφισού. Δυστυχώς σήμερα επανέρχονται από την Διοίκηση της Περιφέρειας αυξάνοντας κατά 65 εκατομμύρια τον πρϋπολογισμό.

Επανέρχονται επίσης και τα λιμενικά έργα της Γ΄φάσης με τα τεχνικά νησιά και τοπόσημο. Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης της Περιφέρειας θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από τα νέα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Από περιβαλλοντικής άποψης το να κάνεις ένα ακόμα λιμενικό έργο λίγα μίλια από το έργο του ΟΛΠ στον Πειραιά και να επιχειρήσεις να απορρίψεις και άλλα υλικά εκσκαφών για την δημιουργία των τεχνικών νησιών είναι εγκληματικό. Θα τινάξεις το οικοσύστημα του Σαρωνικού στον αέρα. Από οικονομικής πλευράς η χρηματοδότηση του έργου είχε προταθεί στο ΕΣΠΑ το 2014 και είχε απορριφθεί από ΕΕ. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις θα στοχεύουν στην χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων για ανάπτυξη και η χρηματοδότηση έργων ανάπλασης δεν θα είναι στις προτεραίοτητες, καθιστούν την χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου επισφαλή. Το πιθανότερο είναι να προσκρούσει η πρόταση χρηματοδότησης στην μνήμη και συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλο αυτό το γκρίζο και θολό είναι το κατάλληλο πλαίσιο για πολύχρονη καθυστέρηση.

Με αγωνία σήμερα παρακολουθούμε τις καθυστερήσεις. Αντί να περάσουμε άμεσα στην Β΄ φάση με την δημιουργία Πάρκου και την σύνδεση του πόλης με την θάλλασα σύμφωνα με τα παραπάνω, βρισκόμαστε μπροστά στην εξαγγελία νέων μελετών με άγνωστη πολιτική κατεύθυνση.

Η Αττική δεν μπορεί να περιμένει κι άλλες χαμένες δεκαετίες. Δεμ μπορεί να αντέξει άλλες υπερφίαλες αστικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον της.

Σε καιρούς Πανδημίας και Κλιματικής κρίσης η όποια καθυστέρηση θα είναι προβληματική.

Να γίνει ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ η Παραλία του Φαληρικού Όρμου άμεσα.

0Shares