/Να γίνει πάρκο η παραλία

Να γίνει πάρκο η παραλία

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης “Μαζί Μπροστά” με την οποία καλεί να διεκδικήσουμε κολυμβητήριο στην παραλία του Μοσχάτου, η Ριζοσπασατική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου- Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” επισημαίνει:

1. Η περιοχή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου χρειάζεταικι κολυμβητήριο. Συντασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε να διεκδικήσουμε την κατασκευή του. Ωστόσο, θεωρούμε πως ένα τέτοιο έργο πνοής πρέπει να χωροθετηθεί σε άλλο σημείο, εντός των πολεοδομικών σχεδίων Μοσχάτου και Ταύρου (πχ στην βιομηχανική περιοχή, που παραμένει άδεια και υποβαθμισμένη). ΟΧΙ στην παραλία.

2. Η Παραλία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας – Φαληρικό Δέλτα – δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, παρά Φυσικό Πάρκο, η βιωσιμότητα του οποίου μπορεί να εξασφαλιστεί από την εκμετάλλευση της εγκαταλελειμμένης δόμησης από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού. H βιωσιμότητα του έργου δεν αποκλείει το δημόσιο χαρακτήρα αυτού. Στην παραλία μας δεν χωράνε άλλες βαριές αστικές χρήσεις. Δεν χωράει άλλο τσιμέντο. Αρκετό έχει ήδη πέσει με τις απαραίτητες υποδομές: αντιπλημμυρικά, λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, πεζοδιαβάσεις.

3. Το Φαληρικό Δέλτα είναι ένα ευαίσθητο παράκτιο οικοσύστημα. Το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, με μοχλό την οικοδομή και την αντιπαροχή, σχεδόν το κατέστρεψε. Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος με γνωμάτευση του Προέδρου του Μ. Δεκλερή (23-12-2007) αναφέρει μεταξύ άλλων για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της περιοχής και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος (άρθρο 24 του συντάγματος). Εξάλλου στον νόμο 4277/2014 – Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Αττικής 2021 – οριοθετείται ως Υγρότοπος β΄ προτεραιότητας.

4. Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” εμμένει στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

5. Σε συνθήκες κλιματικής και υγειονομικής κρίσης οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκονται μακριά από το ελάχιστο όριο των 9τμ πρασίνου ανά κάτοικο για υγιή πόλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχουν ανάγκη από την χρήση ενός τέτοιου ελεύθερου αδόμητου χώρου πρασίνου.

Έχουν ανάγκη ενός Πάρκου αφιερωμένου στη Φύση. Η διεκδίκηση του είναι διεκδίκηση περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και οι “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” είμαστε αμετακίνητοι.

25-6-2020
Το γραφείο Τύπου

0Shares