/Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Ομόφωνο ψήφισμα για την απόρριψη στο Σαρωνικό των υλικών από την βυθοκόρηση στο λιμάνι του Πειραιά

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Ομόφωνο ψήφισμα για την απόρριψη στο Σαρωνικό των υλικών από την βυθοκόρηση στο λιμάνι του Πειραιά

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 30-6-2020 μετά από πρόταση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” αποφασίστηκε ομόφωνα το επισυναπτόμενο φήφισμα για το σοβαρό θέμα της απόρριψης των υλικών των βυθοκορήσεων από το λιμάνι του Πειραιά στον Σαρωνικό.

Tο ψήφισμα:

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Από τα τέλη του Μαρτίου 2020 εκτελούνται από πλωτά μέσα εργασίες σε καθημερινή βάση στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά και την περιοχή της Σχολής Δοκίμων. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρατηρητής από την ξηρά αλλά και από σχετικό φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις, γίνονται μετρήσεις, τοποθετούνται σημαδούρες και γίνεται βυθοκόρηση,(σκάψιμο βυθού) το υλικό της οποίας μεταφέρεται και εναποτίθεται στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Τα υλικά αυτά των βυθοκορήσεων που περιέχουν σημαντικό φορτίο τοξικών ουσιών, ρίπτονται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου ανάμεσα στην Σαλαμίνα και Αιγινα στην προβολή του Φαληρικού Όρμου και της παραλίας Μοσχάτου. Αιωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό. Μέσω της αλιείας είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να περάσουν στην τροφή των κατοίκων της περιοχής, ενώ ένα μέρος αυτών με τους νότιους ανέμους θα μεταφερθεί στον Φαληρικό Όρμο.

Τον Ιούνιο 2020 πριν λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ως βάσιμους τους φόβους των κατοίκων για τη δημόσια υγεία, για τον κίνδυνο στην τροφική αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής και των ανθρώπων, για την έλλειψη των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. H διακοπή των βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή και της απόρριψης των υλικών στον Σαρωνικό αποτελεί μία σημαντική θετική εξέλιξη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου χαιρετίζει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία των πολιτών και των συλλογικοτήτων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο. Ο ΟΛΠ ο οποίος αποφάσισε τους τελευταίους μήνες και εν μέσω πανδημίας να δημιουργήσει ένα γκρίζο τοπίο ασάφειας και δήθεν νομιμότητας των έργων του, σήμερα είναι υποχρεωμένος να διακόψει τις εργασίες ως επικίνδυνες και να απαντήσει ως προς την ουσία:

Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους της λάσπης του βυθού τους οποίους ως τώρα έριχνε ανεξέλεγκτα στη θάλασσα;

Ελπίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να επαναφέρει οριστικά τη νομιμότητα και την περιβαλλοντική προστασία της πόλης, της θάλασσας, των μνημείων και των γύρω νησιών. Να επαναφέρει την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

0Shares