/“Αγγαρεία” για τη δημοτική Αρχή οι αποφάσεις για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Μοσχάτου – Ταύρου

“Αγγαρεία” για τη δημοτική Αρχή οι αποφάσεις για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Μοσχάτου – Ταύρου

  • Μέσω… ανταλλαγής μηνυμάτων και χωρίς να παρουσιάσει σχέδιο αιτήματος και Τεχνικές Εκθέσεις  επιχείρησε η δημοτική Αρχή να αποφασίσει για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Μοσχάτου και Ταύρου
  • Απετράπη μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η μεθόδευση
  • “Αγγαρεία” για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας η συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο
  • Εγκλωβισμένη στις γραφειοκρατικές αντιλήψεις της η διοίκηση Ευθυμίου

Η εισήγηση του Μπάμπη Μπιλίνη στο Δημοτικό Συμβούλιο:

“Μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία δεν τα έχει καταφέρει και πολύ καλά στην οργάνωση του χώρου. Οι χρήσεις γης είναι σκορπισμένες χωρίς σχεδιασμό και πρόνοια. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται με τρόπο που η μια πιέζει την άλλη. Τα όρια πού είναι η κατοικία, πού το δάσος, πού η βιομηχανία, πού οι άλλες χρήσεις δεν είναι σαφή, με αποτέλεσμα να ανακατεύονται μεταξύ τους και να δημιουργείται υποβάθμιση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι αιτίες της ελληνικής κακοδαιμονίας στον σχεδιασμό της πόλης πολλές, με κύρια την υποχώρηση της πολιτικής κάθε φορά στα λογής οικονομικά και ιδιωτικά συμφέροντα μικρά και μεγάλα.

Η Κοινότητα του Ταύρου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα μη οργάνωσης του χώρου, όπου η κατοικία συνυπάρχει με τις μεταφορικές εταιρείες και την βιομηχανική δραστηριότητα (όση έχει απομείνει μετά την αποβιομηχάνιση) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Από το 2018, η χώρα ανέλαβε με νόμο την υποχρέωση να προχωρήσει σε χωροταξικό σχεδιασμό παντού, σε κάθε δήμο. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θεωρείται απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης κι ο κάθε υποψήφιος επενδυτής πρέπει να ξέρει πού και τι επιτρέπεται, για αυτό η εξέλιξή του συνδέθηκε με την μείωση του χρέους (επιστροφή κερδών από τα ομόλογα). Έτσι, φτάσαμε στην υποχρέωση όλων των δήμων της χώρας ως τον Ιούλιο 2020 να ξεκινήσουν τις διαδικασίες του Τοπικού τους Χωρικού Σχεδίου. Η τωρινή κυβέρνηση έκανε μια μικρή αλλαγή, ονόμασε τα Τοπικά Χωρικά, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και έδωσε την δυνατότητα να εκπονούνται ανά δημοτικό διαμέρισμα, σε μια προσπάθεια να τρέξει ο σχεδιασμός σταδιακά και να ολοκληρωθεί εντός εξαετίας.

Αν στους σχεδιασμούς αποτυπωθούν οι ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων, αν προταθούν η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής θα πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο.

Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο μας το Μοσχάτο και τον Ταύρο. Φαίνεται όμως ότι η διαχειριστική και γραφειοκρατική αντίληψη της διοίκησης Ευθυμίου αργεί να καταλάβει την σπουδαιότητα τέτοιων αναπτυξιακών προοπτικών.

Κάπως έτσι, την ένταξη της Κοινότητας Ταύρου με πολύ υψηλή προτεραιότητα και της Κοινότητας Μοσχάτου με υψηλή προτεραιότητα στον σχεδιασμό η διοίκηση εισηγήθηκε να το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς τη Πέμπτη 2-7-2020 και ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το σχέδιο του αιτήματος και οι Τεχνικές Εκθέσεις που επισυνάπτονται για να εκφέρει γνώμη (σύμφωνη ή μη).

Ως “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” αντιδράσαμε έντονα στην υποβάθμιση ενός τόσο σοβαρού θέματος, το δια περιφοράς Δημοτικού Συμβούλιο ακυρώθηκε και έγινε κανονικό συμβούλιο την Τρίτη 7-7-2020.

Δυστυχώς και πάλι δεν υπήρχε το αίτημα και η Τεχνική Εκθεση. Η προθεσμία για τους δήμους υποβολής του αιτήματος ήταν η 10-7-2020.

Μπροστά σε αυτή την πίεση χρόνου αφού περιγράψαμε τι κατά την γνώμη μας έπρεπε να περιλαμβάνει το αίτημα, δώσαμε “λευκή επιταγή” / σύμφωνη γνώμη να προχωρήσει η διοίκηση στην υποβολή αιτήματος τώρα, καθώς η όποια καθυστέρηση θα μας πήγαινε πίσω στο βάθος της εξαετίας.

Τελικά το αίτημα στάλθηκε εμπρόθεσμα με την συμβολή της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο τελικό έγγραφο περιγράφονται τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής του Ταύρου (Περιβόλια, συνύπαρξη μεταφορικών εταιρειών και γενικής κατοικίας κ.α) και του Μοσχάτου (Παραλία εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρακηφήσια περιοχή, βιομηχανική περιοχή που χωρίζει τις δυο κοινότητες κ.α) όπως διατυπώθηκαν κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του σχεδιασμού.

ΥΓ. Ελπίζουμε κ. Δήμαρχε και κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας να διαπιστώσατε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι ανώφελη αγγαρεία. Είναι η ουσία.

0Shares