/“Η διοίκηση Ευθυμίου είναι ανίκανη να επιλύσει το πρόβλημα με τους Ρομά στον Ταύρο”

“Η διοίκηση Ευθυμίου είναι ανίκανη να επιλύσει το πρόβλημα με τους Ρομά στον Ταύρο”

Ως Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους του Ταύρου.

Η παρουσία των Ρομά στον Ταύρο είναι διαχρονική. Κατά την περίδο της κατοχής, συμμετείχαν στην αντίσταση, ενώ στις 4 Αυγούστου 1944, οι κατακτητές εκτέλεσαν έντεκα Ρομά πατριώτες στο μπλόκο της Αγίας Σοφίας.

Η θέση του Ταύρου -στα όρια της πρωτεύουσας- και οι οχλούσες χρήσεις στον Ελαιώνα –νόμιμα και παράνομα σκραπατζίδικα, πάσης φύσεως ανακυκλωτήρια υλικών– προσελκύουν τους νομάδες Ρομά, οι οποίοι επιβιώνουν συλλέγοντας και πουλώντας απόβλητα από τις γειτονιές της Αθήνας.

Προβλήματα είχαν υπάρξει και κατά παρελθόν: ανεξέλεγκτη καύση καλωδίων και πλαστικών, παραβατικότητα. 

Και είναι προς τιμήν της Ταυριώτικης κοινωνίας ότι παρά τα προβλήματα δεν αναπτύχθηκαν μαζικά ρατσιστικά φαινόμενα.

Υπάρχουν όμως προβλήματα χωρίς λύση;

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι;

Η διοίκηση Ευθυμίου στον Δήμο μας μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και εμφανίζεται -εκ νέου- να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. 

Αυτή τη φορά, στέλνει επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, ζητώντας καταστολή, την ίδια στιγμή που λόγω της δικής της απραξίας, έφυγε από τον Δήμο μας ο… πολυδιαφημισμένος από την ίδια θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, μιας υπηρεσίας που κατά το παρελθόν είχε βοηθήσει στη διπλωματική επίλυση ανάλογων ζητημάτων.

Φυσικά, ακόμα κι αν η Αστυνομία διώξει τους Ρομά από τη γειτονιά της Κωνσταντινουπόλεως, είναι σίγουρο πως εκείνοι απλά θα μετακινηθούν μερικά μέτρα, ενόσω συνεχίζουν να υπάρχουν στην περιοχή οι λόγοι που τους προσελκύουν.

Είναι σαφές πως συγκεντρώνονται στον Ελαιώνα καθώς εκεί βρίσκουν τη δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμα του ρακοσυλλέκτη. Βρίσκουν τη δυνατότητα να βιοπορίζονται.

Ακόμα και αν η διοίκηση του Δήμου αποτρέψει την πρόσβασή τους στο νερό στη συγκεκριμένη περιοχή -όπως και ορθά έπραξε-, δεν θα αναζητήσουν οι Ρομά πρόσβαση σε νερό κάπου αλλού; Μπορεί κάποιος να τους στερήσει το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό;

Για εμάς, τους “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, η  λύση του προβλήματος βρίσκεται σε αυτό που -διαχρονικά- απεχθάνεται η διοίκηση Ευθυμίου: Στον μακροχρόνιο σχεδιασμό, που θα προέλθει μέσα από διαβούλευση.  Δεν βρίσκεται στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με επιστολές και live μεταδόσεις στο Facebook. 

Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε τη συλλογή υπογραφών. Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση.

ΥΓ. Δυστυχώς σε αυτή τη συζήτηση θα βρεθούμε χωρίς βοήθεια, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ένταξης Ρομά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, χωρίς ακόμα να έχει την έχει αντικαταστήσει από κάποια άλλη δομή. Φαίνεται πως για την κυβέρνηση, εάν αγνοείς ένα πρόβλημα, τότε αυτό σταματά να υφίσταται.

Μπάμπης Μπιλίνης

επικεφαλής “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

0Shares