/Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος συνεχίζεται

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος συνεχίζεται

Από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με εκτελεστικό όργανο τον υπουργό εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο παρακολουθούμε ένα κρεσέντο νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τελευταίο παράδειγμα η τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 5-11-2020 στην ολομέλεια της Βουλής.

Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών έχει φέρει, μέσα σε δεκάεξι μήνες, οκτώ (8) διαδοχικά νομοθετήματα, με έναν και μόνο σκοπό: Τη συνειδητή υποβάθμιση και την πλήρη αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε ολόκληρη τη χώρα, προς όφελος των αντίστοιχων Οικονομικών Επιτροπών.

Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και τελευταία, με αφορμή την πανδημία Covid-19, έχει κορυφωθεί σε βαθμό που παραβιάζει όλο το καταστατικό και κανονιστικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πλέον, οι οικονομικές επιτροπές, που δεν έχουν ψηφιστεί από τους πολίτες, έχουν κυρίαρχο ρόλο και άποψη στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια -που ψηφίστηκαν από τους δημότες για να αποφασίζουν- να καλούνται εκ των υστέρων να επικυρώσουν υποχρεωτικά τις αποφάσεις των επιτροπών.

Ήδη τρεις δημοτικές παρατάξεις έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να χαρακτηρίσει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” προσυπογράφει την προσφυγή και σε πρώτη απόφαση της Διοίκησης του Δήμου με βάση την νομοθέτηση της περασμένης Πέμπτης θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

0Shares