/Μάκης Πεφάνης: “Προτείνουμε ευρεία διαβούλευση για τεχνικό πρόγραμμα, τέλη και προϋπολογισμό”

Μάκης Πεφάνης: “Προτείνουμε ευρεία διαβούλευση για τεχνικό πρόγραμμα, τέλη και προϋπολογισμό”

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της ριζοσπαστικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, Μάκη Πεφάνη, κατά τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για το 2021:

Ένα από τα σημαντικά συμβούλια της χρονιάς αποτελεί η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου. Με τον νόμο Κλεισθένη δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να προτείνουν το δικό τους πρόγραμμα. Κατόπιν η τεχνική υπηρεσία το εκτιμά και κάνει την εισήγηση της για την τελική ψήφιση του τεχνικού προγράμματος.

Έχοντας ως δεδομένο ότι όλοι μας στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούμε για τη δημιουργία ενός δήμου που βασίζεται σε σύγχρονες δομές, την αλληλεγγύη και τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, η διαβούλευση για το τεχνικό πρόγραμμα δεν θα έπρεπε να γίνεται σε ένα χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, καθώς ο χρονικός περιορισμός πάντα δημιουργούσε ελλείψεις και αστοχίες.

Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμαρχος θα έπρεπε, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, να συγκαλεί σε συνεδρίαση τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα Τέλη και τον Προϋπολογισμό. Έτσι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τη μελέτη σημαντικών προτάσεων, ώστε να γίνεται ζύμωση αυτών και ίσως σύγκλιση σε μερικές από αυτές.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αδικείται μια σημαντική δουλειά όπως αυτή της παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή». Μια πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα που βασίστηκε στον ευρύ διάλογο και την αποτίμηση όλων των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ο επικεφαλής μας, ο Μπάμπης Μπιλίνης, έχει δείξει την διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οπότε καλούμε τον κο Δήμαρχο να πρωτοτυπήσει και να εισάγει μια νέα διαδικασία, ένα κύκλο συζητήσεων, για την επόμενη χρονιά, με θέμα το Τρίπτυχο “Τεχνικό Πρόγραμμα-Τέλη-Προϋπολογισμός”. Μια διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται άλλες δυο φορές μέχρι την τελική ψήφιση στο τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι προτάσεις μας διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής μας. Θα πρέπει όμως να τονίσω την ανάγκη ανοίγματος ενός κωδικού δαπάνης για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης. Ένα τέτοιο έργο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας και σχετίζεται με την υγεία, την κυκλική οικονομία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει ως Δήμος να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που στέλνουμε για ταφή. Τα πρόστιμα της ΕΕ για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης είναι υπαρκτά, αποδίδονται αυτή την στιγμή στο Κράτος και είναι θέμα χρόνου να επιμεριστούν, ανάλογα με τα ποσοστά ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται, στους εκάστοτε Δήμους. Αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα, είναι και η συνολική μας στάση ως κοινωνία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρωτοβουλία που έχουν δείξει οι Δήμοι στην Ευρώπη αλλά και ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν αποδώσει προς όφελος των δημοτών και αποτελούν μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Μάκης Πεφάνης

Δημοτικός Σύμβουλος

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή

0Shares