/#Δράση_Ανατροπή: Εναλλακτικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

#Δράση_Ανατροπή: Εναλλακτικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

Για ένα Προϋπολογισμό Κοινωνικά Δίκαιο

Ο μήνας Δεκέμβριος -λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού του Ανταποδοτικού Τέλους, του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου- είναι σταθμός για την κατάθεση της στρατηγικής κάθε παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” απέναντι στην επίθεση με αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από την κυβέρνηση, απέναντι στην αντιδημοκρατική επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων οργάνωσε μέσα από τις συλλογικές της διαδικασίες την στρατηγική της.

Μια στρατηγική Αντίστασης που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον με δημιουργικές προτάσεις.

· Με την εναλλακτική μας πρόταση για το Ανταποδοτικό Τέλος με μείωση 12% για τις κατοικίες και 20% για τις μικρές επιχειρήσεις (0- 250τμ) προσβλέπαμε στην οικονομική ανακούφιση αυτών, που κύρια πλήττονται από την μακροχρόνια οικονομική κρίση. (https://drasi-anatropi.eu/2020/11/18/andapodotika-teli-2020/)

· Με την εναλλακτική μας πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα προσβλέπουμε στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, για ενεργειακή μετάβαση ανάσχεση στην κλιματική αλλαγή, για διαχείριση απορριμμάτων με μεθόδους φιλικούς στο περιβάλλον, για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

· Με τις εναλλακτικές προτάσεις επί του προϋπολογισμού του Δήμου διεκδικούμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη για τους πολλούς. (Ακολουθούν οι εναλλακτικές μας προτάσεις επί του προϋπολογισμού.)

Οι εναλλακτικές προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό 2021 του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου:

Παραγωγική ανασυγκρότηση

1. Εγγραφή κωδικού για δανεισμό με σκοπό την αγορά του κτηρίου “πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ”.

Στην καρδιά της συνοικίας του Ταύρου, γωνία οδού Θράκης 28 και οδού Κορυζή, βρίσκεται το ακίνητο που ονομάζεται πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ, ονομασία που πήρε από την τελευταία χρήση που είχε. Το ακίνητο /οικόπεδο είναι έκτασης τριών χιλιάδων διακοσίων ενενήντα δύο (3.292) τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) το ένα τρίτο περίπου καλυμμένο με δόμηση και είναι ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ το έβγαλε σε διεθνή διαγωνισμό προς πώληση χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον.

Προφανώς, η αξία του ακινήτου αυτού δεν συνίσταται στην υπεραξία μέσω του real estate. Είναι ένα ακίνητο που βρίσκεται στριμωγμένο μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή γενικής κατοικίας, σε στενούς δρόμους, που δεν προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση μεγάλης έντασης. Σε μια περιοχή που η ζήτηση κατοικίας από νέες οικογένειες είναι περιορισμένη, το να προστεθούν μια – δυο ακόμα πολυκατοικίες δεν είναι αναπτυξιακή προοπτική.

Από την άλλη, βρίσκεται στη μέση περίπου της ευρύτερης περιοχής της ιστορικής οδού Πειραιώς, που είχε σημαντική παρουσία στην παραγωγική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Πειραιά από τον προηγούμενο αιώνα και κυρίως μετά την έλευση των προσφύγων του 1922 από την Μικρά Ασία μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, τέλη δεκαετίας 1990 και της αποβιομηχάνισης, που άφησε παρακαταθήκη στην περιοχή σημαντική σχολάζουσα ακίνητη περιουσία και την ανάγκη να βρεθεί σχέδιο αξιοποίησης της στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η ιστορία του ακινήτου

Το ακίνητο χτίστηκε στο μέσο του καταυλισμού με τους προσφυγικούς οικίσκους του Ταύρου, “τις παράγκες”, και στέγαζε υπηρεσίες που ασχολούνταν με τους πρόσφυγες μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960, που και οι τελευταίες “παράγκες” άδειασαν και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε αυτό το κτήριο η Εθνική Αλληλεγγύη (1941-1947) είχε στεγάσει τα κοινωνικά ιατρεία και συσσίτια.

Στην Εθνική Αλληλεγγύη ανήκαν τόσοι πολλοί Ταυριώτες, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι σχεδόν δεν υπήρχε οικογένεια του Ταύρου που κάποιο μέλος της να μην προσέφερε εθελοντικά σ’ αυτήν.

Στον προαύλιο χώρο του κτηρίου συγκέντρωσαν οι ναζί τους τριακόσιους άνδρες της γειτονιάς της Αγίας Σοφίας στο μπλόκο του Αυγούστου του 1944 και από εκεί οδήγησαν τους έντεκα αγωνιστές στον γειτονικό χώρο στην Χαμοστέρνας και τους σκότωσαν.

Από το 1977, στο κτήριο στεγάστηκαν υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) και συγκεκριμένα αποθήκες και πρατήριο πωλήσεων, κυρίως ταπήτων. Η ίδρυση βιοτεχνιών και οικοτεχνιών ταπητουργίας ήταν μια προσπάθεια της Πολιτείας για ένταξη των προσφύγων στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μέσω μιας τέχνης, της ταπητουργίας, που παραδοσιακά εξασκούσαν στην Ανατολή.

Έκτοτε, και περίπου τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που η δραστηριότητα αυτή του ΕΟΜΜΕΧ συρρικνώθηκε, ώσπου σταμάτησε, το κτήριο παραμένει κλειστό.

Τι πρέπει να γίνει

Το κτήριο για την Κοινότητα Ταύρου είναι τοπόσημο.

Είναι πολύ σημαντικό μα αποκτηθεί από τον Δήμο ακόμα και με δανεισμό εντός του 2021, για να ενταχθεί στην προσπάθεια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση.

Ο χώρος να γίνει έδρα Κόμβου Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας,

σε συνεργασία με Επιμελητήρια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η ιστορία του κτηρίου και η ιστορική μνήμη της περιοχής μάς κατευθύνει στις επιλογές.

2. Να εγγραφεί κωδικός με σκοπό την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού Ελαιώνα και οδού Πειραιώς.

Οι περιοχές του Ελαιώνα και της Οδού Πειραιώς είναι ακόμα με “ασαφές” πολεοδομικό καθεστώς και αυτό τις κάνει ευάλωτες σε πιέσεις για υποδοχή χρήσεων γής, που δημιουργούν όχληση στις περιοχές κατοικίας.

Η χωροθέτηση των χρήσεων γης, η οργάνωση των υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και ανάπτυξη.

18-12-2020

Για την Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση

“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

Μπάμπης Μπιλίνης

επικεφαλής

0Shares