/Μπάμπης Μπιλίνης: Πρόοδος – Συντήρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μπάμπης Μπιλίνης: Πρόοδος – Συντήρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η χώρα μας βρίσκεται στην δίνη μιας τριπλής κρίσης – Υγειονομικής, Οικονομικής, Κλιματικής- η οποία έρχεται ως συνέχεια της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πτώχευση της χώρας το 2010. Επιστροφή, λοιπόν, στην προ κρίσης “κανονικότητα”, απαγορεύεται, με βάση τη λογική. Εκτός αν έχουμε, ως άφρονες, αποφασίσει να ζούμε μέσα στην δίνη αλλεπάλληλων κρίσεων.

Αυτή την κατάσταση ενίσχυσε το κρατικό πολιτειακό σύστημα που υπάρχει στην χώρα μας, γιατί είναι συγκεντρωτικό, με κέντρο αποφάσεων μακριά από τον πολίτη και εύκολα πέφτει “θύμα” της συναλλαγής και της αδιαφάνειας. Ένα σύστημα πυραμίδα που όλα ξεκινούν και ελέγχονται από την κορυφή – την εκάστοτε κυβέρνηση και κυβερνόν κόμμα. Ένα σύστημα που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επιφυλάσσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ρόλο του “έντιμου διαχειριστή” των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Η αναπαραγωγή και ο εξωραϊσμός αυτού του συστήματος είναι η συντηρητική λογική, που αναπτύσσεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα υπέρ των αδυνάτων.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής υπάρχει η προοδευτική λογική της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος, με λιγότερο συγκεντρωτισμό και περισσότερο πλουραλισμό, διαφάνεια  και δημοκρατία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ένα σύστημα όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένας δεύτερος διακριτός και ισότιμος πολιτειακός πυλώνας διακυβέρνησης με σαφώς οριζόμενες αποκλειστικές αρμοδιότητες. Ένα σύστημα όπου “αιρετός δεν θα ελέγχει αιρετό” ακυρώνοντας έτσι την όποια λαϊκή επιλογή.

Δεν αρκεί λοιπόν η αναζήτηση “εντίμων διαχειριστών”. Το δίλημμα “συντήρηση – πρόοδος” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπαρκτό. Επ΄αυτής της αντίθεσης χρειάζεται να αναπτυχθούν πολιτικές και επί αυτών κρινόμαστε όλοι/ες.

Μπάμπης Μπιλίνης

δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου – Ταύρου

επικεφαλής “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”.

0Shares