/Πρόταση ψηφίσματος στο κοινοτικό συμβούλιο Ταύρου: Όχι στη μετατροπή των Ιατρεία του Κεραμεικού σε εμβολιαστικό κέντρο

Πρόταση ψηφίσματος στο κοινοτικό συμβούλιο Ταύρου: Όχι στη μετατροπή των Ιατρεία του Κεραμεικού σε εμβολιαστικό κέντρο

Σχέδιο ψηφίσματος προς το κοινοτικό συμβούλιο Ταύρου καταθέτει ο Κοινοτικός Σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” με αφορμή των Ιατρείων του Κεραμεικού σε εμβολιαστικό κέντρο:

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΑΥΡΟΥ

Από τον περασμένο Νοέμβριο και ενώ τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν είχαν ακόμη αδειοδοτηθεί, ο Υπουργός Υγείας ανήγγειλε ότι στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα γίνονται δυο εκατομμύρια εμβολισμοί το μήνα. Σήμερα και ενώ συμπληρώνεται ο δεύτερος μήνας εμβολιασμών, στη χώρα λειτουργούν μόνο δυο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και κατά τα λοιπά οι εμβολιασμοί γίνονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας από το υπάρχον σ’ αυτά προσωπικό.

Το ΙΚΑ Κεραμικού είναι μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας που εξυπηρετεί μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Μεταξύ των περιοχών που εξυπηρετεί είναι και ο Ταύρος. Επειδή τα Ιατρεία του ΙΚΑ Ταύρου έχουν περιορισμένες ειδικότητες γιατρών, οι Ταυριώτες όταν θέλουν να εξεταστούν από άλλες ειδικότητες πηγαίνουν στο ΙΚΑ Κεραμεικού. Όμως, το ΙΚΑ Κεραμεικού πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του και να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο για άγνωστο χρονικό διάστημα. Οι δε γιατροί και νοσηλευτές που υπηρετούν σ’ αυτό θα πάψουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα απασχολούνται όλοι με τον εμβολιασμό και μόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Ταύρου αλλά και του Κεραμεικού, του Βοτανικού, των Πετραλώνων και του Θησείου πρέπει πλέον να επισκέπτονται άλλα ιατρεία όταν θα έχουν ανάγκη. Μάλιστα, αυτό θα είχε ήδη γίνει και ο λόγος που καθυστερεί είναι επειδή δεν υπάρχει ακόμη επαρκής αριθμός εμβολίων. Όμως, αυτή η διακοπή λειτουργίας του ΙΚΑ Κεραμεικού θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην πρωτοβάθμια υγεία της ευρύτερης περιοχής επειδή:

Η παραπομπή των ασθενών σε άλλα ιατρεία θα επιφέρει τεράστιο φόρτο στα ιατρεία αυτά, δεδομένου ότι εκεί θα συνωστίζονται ασθενείς και από άλλα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας (αφού όχι μόνο το ΙΚΑ Κεραμεικού αλλά και άλλα ιατρεία θα μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα) με αποτέλεσμα τα ραντεβού να κλείνονται μετά από μήνες.

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα θα έχουν δυσκολία μετακίνησης στα ιατρεία αυτά που θα βρίσκονται μακριά από τους χώρους κατοικίας τους.

Αλλά το σοβαρότερο είναι άλλο. Οι γιατροί του ΙΚΑ Κεραμεικού είναι Οι Γιατροί Μας. Δηλαδή οι γιατροί που μας κουράρουν για χρόνια και ξέρουν το ιστορικό μας και έχουμε προσωπική επαφή και γνωριμία μαζί τους. Δεν είναι το ίδιο για έναν καρδιοπαθή να τον εξετάσει ο καρδιολόγος που εδώ και χρόνια τον κουράρει και τον γνωρίζει με το να τον εξετάσει ένας τυχαίος καρδιολόγος κάποιου άλλου κέντρου. Αυτή η επαφή χάνεται.

Επίσης, το κλείσιμο του ΙΚΑ Κεραμεικού αλλά και των άλλων ΙΚΑ της χώρας που θα μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα, δεν θα είναι προσωρινό αλλά θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΕΟΠΠΥ οι εμβολιασμοί θα ολοκληρωθούν στο τέλος φθινοπώρου του 2021. Αμέσως μετά όμως θα πρέπει να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των εμβολισμών αφού θα έχει περάσει ήδη χρόνος από τους πρώτους εμβολιασμούς. Συνεπώς, το ξανάνοιγμα των ιατρείων αυτών δεν προβλέπεται για το κοντινό μέλλον.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

• Να παραμείνει το ΙΚΑ Κεραμεικού αλλά και όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας σε κανονική λειτουργία και να μη μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

• Το Υπουργείο Υγείας να ιδρύσει εμβολιαστικά κέντρα επαρκή για τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού, όπως υποσχέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ο Υπουργός Υγείας, στα οποία να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και όχι να αποσπώνται εκεί γιατροί και νοσηλευτές που θα λείψουν από άλλες δομές.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας και τους βουλευτές του Νότιου Τομέα Αθήνας.

Να αποσταλεί επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ψηφιστεί και από αυτό.

0Shares