/Με τον  νεοφιλευθερισμό ή με την αυτοδιοίκηση;

Με τον  νεοφιλευθερισμό ή με την αυτοδιοίκηση;

Του Μπάμπη Μπιλίνη*

Οι δήμοι Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Πικερμίου και Καρύστου ιδρύουν Αναπτυξιακό Οργανισμό με επωνυμία “Εύδημος ΑΕ”.

Ο “Εύδημος ΑΕ” πραγματοποιεί προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη για στελέχωση των οικονομικών του υπηρεσιών με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους ποσού 980.000 ευρώ  συν το ΦΠΑ τον χρόνο.

Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου φυσικά δεν ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση ως μη σύννομη με το άρθρο 100 του νόμου 3852/2010, τον νόμο που αφορά τις συμβάσεις των ΟΤΑ.

Για όλο το παραπάνω τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Πικερμίου και Καρύστου δεν είχαν καμιά γνώση. Απλά με τις αποφάσεις τους για την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού έφτιαξαν έναν οργανισμό “φραγκεστάιν”. Μια θερμοκοιτίδα ανάπτυξης διαπλοκής.

Είναι βέβαια γεγονός ότι οι δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. Από την άλλη ο Υπουργός Εσωτερικών  δηλώνει ότι στο δημόσιο περισσεύουν 400.000 εργαζόμενοι γι΄ αυτό και δεν προχωρά σε προσλήψεις για στελέχωση των δήμων αν και οι μνημονιακές δεσμεύσεις για αυστηρό περιορισμό των προσλήψεων έχουν λήξει από τον Αύγουστο του 2018. 

Το σχέδιο αρχίζει να φαίνεται καθαρά.

Με την κατάργηση ουσιαστικά των τεχνικών υπηρεσιών και όχι μόνο των ΟΤΑ και τη μεταφορά των έργων σε άλλους οργανισμούς – ανώνυμες εταιρείες, που θα διοικούνται από εξωαυτοδιοικητικά στελέχη και δεν θα υπόκεινται στις πρόνοιες ελέγχου του δημοσίου, οι δουλειές και τα έργα θα μοιράζονται με βάση την κομματική ταυτότητα.

Ταυτόχρονα θα μοιράζονται τα ρουσφέτια και για τους εργαζόμενους στους εργολάβους και θα αναπαράγεται το σύστημα εξουσίας.

Με επτά μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση της ΝΔ αφαιρεί αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια. Και αφού ουσιαστικά υποβαθμίζει τον ρόλο  των Δημοτικών Συμβουλίων  επιβάλει τον εσωτερικό έλεγχο των ΟΤΑ από ιδιώτες.

Το πλαίσιο για να μετατραπούν οι Δήμοι σε μια διοίκηση μόνο, που θα εκτελεί ένα προϋπολογισμό αναθέτοντας δουλειές σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες στήνεται μεθοδικά.

Οι θιασώτες του μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού ξεχνούν ότι οι θεωρίες τους κατέρρευσαν με πάταγο, όταν οι Βρετανοί έστηναν πάρτυ στις πλατείες με το άκουσμα του θανάτου της Θάτσερ. Υπηρεσίες που είχαν ιδιωτικοποιηθεί μετά το 2000 οδηγήθηκαν σε αδιέξοδα και επαναδημοτικοποιούνται στις χώρες του Βορρά της Ευρώπης.

Για τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου, που έχουν αφήσει το αποτύπωμα της δημοκρατίας, της προόδου, της συμμετοχής των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πιστεύω ότι έχουν δίλημμα να πάρουν θέση.

Με τον νεοφιλελευθερισμό ή με την αυτοδιοίκηση;

* Ο Μπάμπης Μπιλίνης είναι δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου – Ταύρου, επικεφαλής της ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

0Shares