/#Drasi_anatropi: Ο πολιτισμός μας κρίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

#Drasi_anatropi: Ο πολιτισμός μας κρίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Έχει δοθεί σε διαβούλευση ένα ακόμα σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Αυτή την φορά από το Υπουργείο Εσωτερικών, που αποκτά πλέον την αρμοδιότητα μιας και αυτοί, που καλούνται να διαχειριστούν την εφαρμογή του, όπως και των παλαιότερων νόμων είναι οι Δήμοι.

Δυστυχώς η διαβούλευση λήγει στις 20-5-2021 και η ουσιαστικά μη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου επί δίμηνο αποκλείει την συμμετοχή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου σε αυτή, αν και ο Δήμος θα κληθεί να εφαρμόσει την όποια νομοθέτηση.

Στα πλαίσια αυτά η Δημοτική κίνηση “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” καταθέτει στην διαβούλευση και δημόσια τις προτάσεις και τις ενστάσεις της στο προς συζήτηση νομοσχέδιο.

1. Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
Είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται η ευθανασία μόνο με κτηνιατρική εξέταση (7.5.βαγ και 7.9.11) εκτός αν καθοριστούν επακριβώς κατεπείγοντες κτηνιατρικοί λόγοι, αλλιώς ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες μαζικές ευθανασίες. Να παραμείνει όπως είναι σήμερα δηλαδή ότι ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς.

2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις.

3. Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις.

4. Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι.

5. Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων.

6. Κλείστε όλα τα παράνομα εκτροφεία – κολαστήρια με μέριμνα για τα χιλιάδες σκυλιά που παράγονται εκεί. Θεσπίστε τώρα κανόνες για τα νόμιμα εκτροφεία και κλείστε όσα δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων.

7. Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

8. Μη δημιουργείτε εμπόδια στην περίθαλψη των σκύλων που πάσχουν με λεϊσμανίαση: Να επιτρέπεται μέσω του θεσμού της αναδοχής, η φροντίδα και περίθαλψη.

9. Να επιβάλλονται πραγματικές κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου και σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση των ζώων είτε είναι πολίτες είτε είναι αιρετοί. Να υπάρχει 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών και ομάδα προστασίας των ζώων σε κάθε νομό. Να ενταχθούν στην αντιεγκληματική πολιτική της ΕΛΑΣ οι υποθέσεις κακοποίησης των ζώων. Να βεβαιώνονται άμεσα τα πρόστιμα και όχι να είναι στην ευχέρεια δημάρχων να σβήνουν πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΕΛΑΣ.

10. Ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία των 5μελών επιτροπών για την παρακολούθηση όλων των θεμάτων διαχείρισης των ζώων και των συνθηκών των καταφυγίων.

Για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου επιβάλλεται η σύσταση της πενταμελούς επιτροπής, που έχει καθυστερήσει αρκετά έτη να συσταθεί.

Μοσχάτο – Ταύρος 18-5-2021
Η γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης
¨Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

0Shares