/Εκστρατεία από τους Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Πάρε μέρος στη διαβούλευση για τη χρήση του κτηρίου ΕΟΜΜΕΧ από την τοπική κοινωνία

Εκστρατεία από τους Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Πάρε μέρος στη διαβούλευση για τη χρήση του κτηρίου ΕΟΜΜΕΧ από την τοπική κοινωνία

  • Λέμε “όχι” στην εκποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ
  • Λέμε “ναι” στην παράδοσή του στην τοπική κοινωνία

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” τον Δεκέμβρη του 2020, κατά τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου, είχε προτείνει τη διεκδίκηση -έστω και με αγορά- του ιστορικού κτηρίου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Διοίκηση του Δήμου αποδέχθηκε την πρότασή μας και ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες. Έπειτα από αίτημα του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε πρόσφατα το κτήριο Ιστορικό Μνημείο. Πρόκειται για μία μεγάλη κατάκτηση, η οποία αποτρέπει την πώλησή του από το ΤΑΙΠΕΔ και την παράδοση του σε κτηματομεσιτικά συμφέροντα. Πλέον, απομένει η διαδικασία παραχώρησης στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Ωστόσο, πέρα από τις απαραίτητες διεκδικήσεις, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, συνθέτοντας ένα σχέδιο αξιοποίησης.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” ξεκινάει μια μεγάλη εκστρατεία, με στόχο την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ.

Πρόκειται για έναν χώρο ιστορικής μνήμης, συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης και της προσφυγικής ταυτότητας του Ταύρου, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο.

Το οικόπεδο είναι έκτασης 3.292 τ.μ. και το ένα τρίτο περίπου είναι καλυμμένο με δόμηση. Γειτονεύει με το ΠΕΔΥ Ταύρου καθώς και με σχολείο. Χτίστηκε στο μέσο του καταυλισμού με τους προσφυγικούς οικίσκους του Ταύρου, “τις παράγκες”, και στέγαζε υπηρεσίες που ασχολούνταν με τους πρόσφυγες μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε αυτό το κτήριο η Εθνική Αλληλεγγύη είχε στεγάσει τα κοινωνικά συσσίτια. Από το 1977, φιλοξένησε υπηρεσίες του ΕΟΜΜΕΧ και συγκεκριμένα αποθήκες και πρατήριο πωλήσεων, κυρίως ταπήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πολιτείας για ένταξη των προσφύγων στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μέσω μιας τέχνης που παραδοσιακά εξασκούσαν στην Ανατολή.

Εμείς, ως “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, αφενός οραματιζόμαστε τη συνέχιση της ιστορικής πορείας του κτηρίου. Αφετέρου, αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής της οδού Πειραιώς.

Ως εκ τούτου, έχουμε κατ΄ αρχάς προτείνει τον σχεδιασμό, σε συνεργασία με Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, “Κόμβου Καινοτομίας και Νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας”.

Πολίτη του Ταύρου, η τελική απόφαση πρέπει να είναι δική σου! Μας ενδιαφέρει η γνώμη σου. Σε εσένα ανήκει το κτήριο!

Λάβε μέρος στη διαβούλευση και βοήθησέ μας να δώσουμε φωνή στη φωνή σου!

0Shares