/Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Δημόσιο Κάλεσμα για Μέτωπο Αυτοδιοίκησης

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: Δημόσιο Κάλεσμα για Μέτωπο Αυτοδιοίκησης

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”:

Κάλεσμα στις Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις, τις Κινήσεις Πολιτών, τους Ενεργούς Πολίτες του Μοσχάτου και του Ταύρου

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τη βασική θεσμική συνιστώσα της Δημοκρατίας, όπου ο πλουραλισμός των απόψεων, ο κοινωνικός διάλογος, τα κινήματα, η διαφορετικότητα, η αμεσότητα και η πρόοδος πρέπει να κυριαρχούν.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, έθεσε στο στόχαστρο κάθε ελεύθερη έκφραση και δράση των πολιτών:

Από τις ελεύθερες συναθροίσεις και τις απεργίες, μέχρι τις διαδηλώσεις στις πλατείες και την καθημερινότητα των πολιτών, ιδίως αυτή των νέων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να λείπει από τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

Με έναν συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό νόμο, καταργεί στην πράξη την απλή αναλογική και να περιορίζει τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού, υλοποιώντας το δόγμα του υπουργού εσωτερικών.

Δημιουργεί ισχυρές και ανεξέλεγκτες τοπικές αρχές, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει αντιπολιτευτικές – ελεγχτικές φωνές και τις μειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, ενώ παράλληλα θέτει στο περιθώριο την κοινωνία των πολιτών.

Πλέον, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, με ποσοστά 43%, καθίστανται παντοδύναμοι, κερδίζοντας το 60% των εδρών στα συλλογικά όργανα, ενώ οι αντιπολιτευόμενες φωνές περιορίζονται. Επιπλέον, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια.

Με σύμμαχο τα Μ.Μ.Ε., η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις αλλαγές ως απαραίτητη μεταρρύθμιση για την επαναφορά των δήμων στην κανονικότητα, ώστε να αποδεχτούν οι δημότες τη στρέβλωση της θεσμικής ετυμηγορίας τους. Δεν θέλουν κανέναν έλεγχο, κανένα λόγο και καμία επίδραση στην πολιτική ζωή της κοινότητας που ζουν και εργάζονται. Κυρίως, δεν θέλουν να έχουν καμία εικόνα για την διαδρομή του δημοσίου χρήματος στις τσέπες κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

Τι ζητάμε, για τι αγωνιζόμαστε:

● Υποστηρίζουμε τον καθορισµό των αρµοδιοτήτων και των πόρων, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αποκέντρωση, τη στελέχωση των ΟΤΑ µε προσωπικό.

● Υποστηρίζουμε την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις ανοιχτές διαδικασίες, τον ζωντανό διάλογο, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συμμετοχή, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια.

● Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των δημοκρατικών λειτουργιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που καταργεί η κυβέρνηση, δίνοντας υπερεξουσίες σε Δημάρχους και ταυτόχρονα υποβαθμίζει και αγνοεί τα συλλογικά όργανα και την αρχή της αναλογικότητας.

● Υποστηρίζουμε τον καθορισμό των όρων συμμετοχής και του κρίσιμου ποσοστού συμμετοχής, ώστε οι αποφάσεις να είναι υποχρεωτικές για κάθε Αρχή και την εγκαθίδρυση μηχανισμού ελέγχου σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των λαϊκών αποφάσεων.


Πρέπει να αντιδράσουμε!

Καλούμε όλες τις Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις, τις Κινήσεις Πολιτών, τους Ενεργούς Πολίτες του Μοσχάτου και του Ταύρου να συνταχθούμε σε μέτωπο υπεράσπισης της αυτοδιοίκησης, για να υπερασπιστούμε την κοινωνική συμμετοχή.

Να βρεθούμε μαζί στο μέτωπο υπεράσπισης της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.

Λέμε ναι στα κοινοτικά συμβούλια και στις συνελεύσεις των πολιτών.

Ναι στα κινήματα.

Ναι στις επιτροπές διαβούλευσης.

Ναι στην θέσπιση άμεσων μηχανισμών παρέμβασης των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Ναι στην απλή αναλογική.

Ναι στη δημιουργία και το εκσυγχρονισμό με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.

Η συνέλευση της
Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου
“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”

0Shares