/4 Αυγούστου: Επέτειος μνήμης της εκτέλεσης έντεκα Ρομά πατριωτών από τους Ναζί στον Ταύρο (βίντεο)

4 Αυγούστου: Επέτειος μνήμης της εκτέλεσης έντεκα Ρομά πατριωτών από τους Ναζί στον Ταύρο (βίντεο)

Την 4η Αυγούστου 1944 οι ναζί κατακτητές δυστυχώς μαζί με δοσίλογους έλληνες συνεργάτες τους εισέβαλαν στον συνοικισμό της Αγίας Σοφίας στον Ταύρο. Συγκέντρωσαν τους άντρες στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, που αργότερα στέγασε τις αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ και με τις υποδείξεις κουκουλοφόρων καταδοτών ξεχώρισαν 13 Έλληνες πατριώτες αντιστασιακούς Ρομά (οι δυο κατάφεραν και δραπέτευσαν) και τους εκτέλεσαν στον χώρο, που σήμερα βρίσκεται το σεμνό μνημείο στην Χαμοστέρνας.

Σήμερα 4 Αυγούστου 2021 ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου απέδωσε τις επιβαλλόμενες τιμές κατα-θέτοντας στεφάνια στο μνημείο.

Η Δημοτική Κίνηση “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” συμμετείχε στην τελετή και οι εκπρόσωποί της δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Πεφάνης και Ιάσονας Λουράντος κατέθεσαν το στεφάνι της κίνησης.

Παράλληλα ο επικεφαλής της κίνησης Μπάμπης Μπιλίνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Αυγούστου 2021 (Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά) υπενθύμισε την υποχρέωση του Δήμου για αναβάθμιση του μνημείου και επανέφερε την πρόταση να τελείται το επίσημο τελετουργικό του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στον χώρο του μνημείου, ώστε να συνδεθεί η ιστορική μνήμη με την τοπική ιστορία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

4/8/2021

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου

0Shares