/Τι συμβαίνει με τα “Σφαγεία”;

Τι συμβαίνει με τα “Σφαγεία”;

Δυστυχώς η συζήτηση – ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου την Τρίτη 9-11-2021 για τον χώρο των πρώην Σφαγείων παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της “Ανάπλαση Αθήνας” ΑΕ μεγάλωσε τις ανησυχίες μας.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας του δημοσίου δεν δεσμεύτηκε στα βασικά, δηλαδή στην παραχώρηση κατά χρήση στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ένα μικρό ιστορικό: Ο χώρος είναι κληροδότημα στον Δήμο της Αθήνας από τις αρχές του 1900, πριν δημιουργηθεί η κοινότητα στην αρχή κι έπειτα ο Δήμος Ταύρου. Ως κληροδότημα δεν επιτρέπει ο νόμος να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί με άλλο τρόπο. Έτσι είναι ιδιοκτησία του Δήμου της Αθήνας. Βρίσκεται όμως στο κέντρο του Ταύρου και ο τρόπος αξιοποίησης του θα επηρεάζει άμεσα την περιοχή.

Μετά το σταμάτημα λειτουργίας των σφαγείων στα τέλη της δεκαετίας 1970 ο Δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Δ. Μπέη παραχώρησε στον Δήμο Ταύρου το δικαίωμα να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1984 και η μελέτη που προέκυψε εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας το 1988. Με βάση αυτή την μελέτη ο Δήμος Ταύρου διαμόρφωσε τα 5 από τα 17 στρέμματα. Το δε 1997 ολόκληρος ο χώρος παραχωρήθηκε κατά χρήση από τον Δήμο της Αθήνας στον Δήμο Ταύρου.

Έκτοτε, αντί να συνεχίζουμε από εκεί για την διαμόρφωση και του υπολοίπου χώρου με τις όποιες επικαιροποιήσεις χρειάζεται η εγκεκριμένη μελέτη, καινούργιες προμελέτες παρουσιάζονται το 2019 και νέες προκηρύξεις μελετών γίνονται το 2021 και η εγκατάλειψη στον χώρο είναι εμφανής.

Εντείνοντας τις ανησυχίες μας ο διευθύνων σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας” ΑΕ καμία δέσμευση δεν έδωσε ότι θα ισχύσουν οι εγκεκριμένες χρήσεις γης – πράσινο, πολιτισμός, αναψυχή σε δημόσιο πάρκο – από τον Οργανισμό Αθήνας, ούτε ότι είναι ισχυρή η παραχώρηση κατά χρήση στο πρώην Δήμο Ταύρου και δι΄ αυτού στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Συμπέρασμα: Επειδή τίποτα δεν χαρίζεται, ο αγώνας συνεχίζεται.

0Shares