/Παραλιακό μέτωπο: Ολοταχώς για νέα παράταση η ολοκλήρωση της Α’ φάσης

Παραλιακό μέτωπο: Ολοταχώς για νέα παράταση η ολοκλήρωση της Α’ φάσης

Μηδενικές είναι οι πιστώσεις που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για την έναρξη της Β’ φάσης των εργασιών στο παραλιακό μέτωπο για ολόκληρο το 2021, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίησή της, τη στιγμή που η ολοκλήρωση της Α’ φάσης οδεύει προς νέα παράταση…

Με απλά λόγια, λοιπόν, ενώ η πρώτη φάση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της περιφερειακής Αρχής Πατούλη, έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί και να έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση, η πρώτη παραμένει ανολοκλήρωτη, ενώ για τη δεύτερη αναζητείται χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 24 Μαρτίου του 2020, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Αττικής, κ. Νικόλαος Πέππας, με αφορμή την τότε απόφαση παράτασης των έργων, σημείωνε: 

«Η εν προκειμένω εξεταζόμενη παράταση γίνεται δεκτή με την επισήμανση ότι, εάν ο ανάδοχος καθυστερήσει την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων πέραν του οριζόμενου χρόνου θα φέρει την αποκλειστική υπαιτιότητα στην περίπτωση που δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή ευθύνης του έργου. Σε περίπτωση που ο ανάδοχος αιτηθεί εκ νέου παράταση, επί των υδραυλικών εργασιών, τότε θα είναι αναπόφευκτη η αυστηρή εξέταση και ενδεχομένως η επιβολή ρητρών σε βάρος του αναδόχου».

Έκτοτε, ακολούθησαν διαδοχικές αποφάσεις “Χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου και παράτασης των ενδεικτικών/αποκλειστικών προθεσμιών του έργου: «Έργα Υποδομών για την Ανάπλαση του
Φαληρικού Όρμου (Φάση Α’)», με ανάδοχο την εργοληπτική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ” στις 14 Ιουλίου 2020, στις 22 Δεκεμβρίου του 2020 και στις 13 Ιουλίου του 2021.

Ήδη από τις 30 Απριλίου του 2021, η περιφερειακή παράταξη “Δύναμη Ζωής” είχε επισημάνει ότι η παράταση όφειλε να συνοδεύεται από επιβολή ποινικών ρητρών.

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για τα έργα, κυρία Ευρώπη Κοσμίδη, είχε υποστηρίξει ότι το αντιπλημμυρικό έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ η Α’ Φάση θα ολοκληρωθεί μετά από 3-4 μήνες, που σημαίνει νέα παράταση.

Σημειώνεται ότι, παρά τις δεσμεύσεις από την πλευρά της διοίκησης Πατούλη, ούτε το αντιπλημμυρικό έργο έχει ολοκληρωθεί, με τον χειμώνα να βρίσκεται ante portas…

Σχετικά με τη Β’ Φάση των εργασιών, αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα ξεκινούσε εντός του 2020, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της περιφερειακής Αρχής και Δημοτικών Συμβούλων των ενδιαφερόμενων δήμων, η έναρξη των εργασιών είχε προσδιοριστεί για τα “μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021”. Ακολούθησε η “δέσμευση” Πατούλη, ο οποίος απαντώντας σε Επερώτηση της “Δύναμης Ζωής” ισχυρίστηκε ότι τα έργα θα ξεκινούσαν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Πλέον, αναφέρουν ως χρόνο έναρξης της Β’ φάσης εντός του 2022…

0Shares