/“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”: Οι προτάσεις μας για το τεχνικό πρόγραμμα Μοσχάτου – Ταύρου

“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”: Οι προτάσεις μας για το τεχνικό πρόγραμμα Μοσχάτου – Ταύρου

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ζούμε εδώ και δυο χρόνια σε συνθήκες τριπλής κρίσης – υγειονομικής, κλιματικής, οικονομικής.. Όπως η ιστορία διδάσκει μετά από μεγάλη υγειονομική κρίση, εξαιτίας κάποιας πανδημίας η Πόλη αλλάζει. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κλιματική κρίση, που επιβάλλει αλλαγές στο αστικό ανθρωπογενές τοπίο, ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη συμμετοχή στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι Προτάσεις μας για Τεχνικό Πρόγραμμα

Α. Υγειονομική κρίση – Κοινωνική Αλληλεγγύη.
1. Κατασκευή Κτιρίου ως πολύκεντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Ξενώνας ημερήσιας φροντίδας αστέγων.
3. Ενίσχυση σε υποδομές του Κέντρου Κοινότητας με ενίσχυση της συμβουλευτικής οικογενείας για αντιμετώπιση φαινομένων φυλετικής βίας, κοινωνικής περιθωριοποίησης, αστεγίας.

Β. Περιβάλλον – Κλιματική κρίση – Χωροταξία – Πολεοδομία
1. Αλλαγή της οργάνωσης του τρόπου διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Διαλογή στην Πηγή. Επαναχρησιμοποίηση. Ανακύκλωση. Πράσινο Σημείο. Γωνιές Ανακύκλωσης. Χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων σε τέσσερα ρεύματα.
2. Κομποστοποίηση. Απόκτηση εξοπλισμού για αερόβια κομποστοποίηση των πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα).
3. Όχι σε υπερδιαστασιολογημένες ακριβές μονάδες – Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – στα πλαίσια του παλιού τρόπου οργάνωσης.
4. Πράσινες διαδρομές
5. Αναβάθμιση του Πολεοδομικού Κέντρου Μοσχάτου. Μετατροπή της Μακρυγιάννη σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Επέκταση των πεζοδρομίων.
6. Εφαρμογή Κυκλοφοριακής μελέτης Ταύρου για αποφυγή της διαμπερούς κυκλοφορίας οχημάτων μέσα από περιοχές κατοικίας από Χαμοστέρνας προς Καλλιθέα και Πειραιώς προς Καλλιθέα και από Πέτρου Ράλλη προς Πειραιώς.

Γ. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ
1. Συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού, τρόπου διαφυγής πριν και κατά τη διάρκεια οργανωμένης απομάκρυνσης, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες, χώρων υποδοχής, προσωρινής καταφυγής, στέγασης και παροχής διοικητικής μέριμνας (λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο ν. 4662/2020).
2. Έξυπνοι σηματοδότες/σημάνσεις και συστήματα (νυχτερινού φωτισμού, ταχύτητας, προτεραιότητας, με ηχητικό σήμα για ΑΜΕΑ κτλ) στις περιοχές σχολείων, αθλοπαιδιών, πάρκων, πλατειών και γενικότερα χώρων συνεύρεσης/διέλευσης κοινού καθώς και περιοχών με αυξημένο αριθμό ατυχημάτων.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
1. Έξυπνα συστήματα/εφαρμογές εντοπισμού ελευθέρων θέσεων στάθμευσης, ελεγχόμενης στάθμευσης, αντιμετώπισης/αποφυγής κυκλοφοριακού φόρτου και γενικότερα διαχείρισης της κυκλοφορίας.
2. Σύνδεση πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων με αρχαιολογικούς χώρους, χώρους ψυχαγωγίας, άθλησης, πλατείες, πάρκα και κεντρικές στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), με τις μετακινήσεις των πεζών/ποδηλάτων να γίνονται απρόσκοπτα, φιλικές σε παιδιά/καρότσια, ΑμΕΑ, διευκόλυνση χρήσης ποδηλάτων κτλ.
3.Ενσωμάτωση ήπιων μέσων κυκλοφορίας, συνδυασμένες μετακινήσεις, κεντρικός έλεγχος και παρακολούθηση δημοτικής συγκοινωνίας, σύστημα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για τα δρομολόγια των ΜΜΜ, έξυπνες στάσεις, αισθητήρες κίνησης, ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης στόλου οχημάτων.
4.Διαπλατυνση πεζοδρομίων και στις 4 πλευρές στις διασταυρώσεις Πλάτωνος και Κανάρη, Πλάτωνος και Κοραή, Κοραή και Καποδιστρίου προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση που ελαττώνει την ορατότητα των οδηγών των διερχόμενων οχημάτων.

Διαπλάτυνση δεξιού πεζοδρομίου κατά μήκος της οδού Καποδιστρίου (από Καποδιστρίου και Ποσειδώνος έως Καποδιστρίου και Κεφαλληνίας), με στόχο την επίτευξη της προσβασιμότητας ΑμεΑ.

ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
1. Παρακολούθηση εσωτερικών χώρων συνάθροισης κοινού, γραφεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία κτλ, συνεχής μέτρηση παραμέτρων που καθορίζουν τις καλές συνθήκες παραμονής και εργασίας (υγρασία, θερμοκρασία, σωματίδια, φωτισμός, θόρυβος κτλ), έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα/περιβάλλοντος και σε κομβικά σημεία των πόλεων.
2. Δράσεις/μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ (π.χ. κέντρα υγείας, σχολεία) για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (π.χ. κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός, συστήματα απολύμανσης λόγω πανδημίας).
3. Βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.
4. Πλατφόρμα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας «επαναχρησιμοποίησης» συσκευών σε καλή κατάσταση (πχ κινητά τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, βιβλία, ρούχα) και τράπεζας τροφίμων (αντιμετώπιση επισιτιστικής ανασφάλειας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
1. Εξυπηρέτηση πολιτών με εφαρμογές μέσω internet (αιτήσεις, πιστοποιητικά, καταγγελίες, παράπονα κτλ), απλούστευση των διαδικασιών, ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
2. Άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία της διοίκησης, τη λήψη αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και την παρακολούθηση-αξιολόγηση-έλεγχο αποφάσεων και δαπανών.
3. Διάλογος με τους πολίτες σε ανοικτές πλατφόρμες, όπου θα αναπτύσσουν τις ανάγκες τους και θα θέτουν προβληματισμούς, η διοίκηση αλλά και φορείς και επιχειρήσεις, από κοινού θα εργάζονται/αλληλεπιδρούν για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.
4. Ψηφιοποίηση αρχείων για υπηρεσίες των ΟΤΑ (π.χ. πολεοδομίες, διευθύνσεις μελετών) με δυνατότητα ανοικτής πρόσβασης των συναρμόδιων υπηρεσιών σε αυτά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων (διαδραστικός πίνακας, βιντεοπροβολέας και υπολογιστής) για τις σχολικές μονάδες με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαθησιακής διαδικασίας και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. (Σε όσα σχολεία δεν υπάρχουν ή χρειάζεται αναννέωση εξοπλισμού). Λειτουργία των ανσανσερ σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου.
2. Σύνδεση του δήμου, των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων με τα τοπικά Πανεπιστήμια, πιλοτικά έργα/δράσεις βάσει της παρεχόμενης εξειδίκευσης πριν την ευρεία εφαρμογή τους.
3. Ανοικτή πρόσβαση των πολιτών σε δημοτικές βιβλιοθήκες με σκοπό την ηλεκτρονική εγγραφή, και τη δυνατότητα εξ αποστάσεως κράτησης και δανεισμού βιβλίων, καθώς και την on line ανάγνωση βιβλίων (ψηφιοποίηση, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη κτλ).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Γεωχωρικές πληροφορίες υλικών και άυλων πολιτιστικών στοιχείων (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, παραδόσεις κτλ) -έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κτλ.

Μαζικός Αθλητισμός
1. Επισκευή συντήρηση των ανοιχτών γηπέδων Κωνσταντινουπόλεως και Μεταμορφώσεως στο Μοσχάτο και Αγ. Γεωργίου και Ελ. Βενιζέλου καθώς και το γήπεδο στην οδό Αναξαγόρα στον Ταύρο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστήματα
1. Συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης στην συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων (παρακολούθηση πληρότητας κάδων, βελτιστοποίηση δρομολογίων, δυναμική βελτιστοποίηση δρομολογίου βάσει online συλλογής δεδομένων-πληρότητας κάδων, έξυπνοι αισθητήρες κ.α.)
2. Συστήματα με γεωχωρικές πληροφορίες υποδομών και δικτύων (δρομολόγια αποκομιδής, κάδων διαφόρων ρευμάτων, πράσινων σημείων κτλ).
3.Εφαρμογή/Πλατφόρμα ανταλλακτικής οικονομίας διαθέσιμων προϊόντων/υλών, τα απορρίμματα/παραπροϊόντα του ενός γίνονται πρώτη ύλη του άλλου (έπιπλα, ρούχα, παραπροϊόντα βιομηχανιών/βιοτεχνιών, ληγμένα τρόφιμα κτλ).
4. Εφαρμογή/Πλατφόρμα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας «επαναχρησιμοποίησης» συσκευών σε καλή κατάσταση (πχ κινητά τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, βιβλία, ρούχα).

Δ. Παραγωγική Ανασυγκρότηση
1. Κόμβος Καινοτομίας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Συνεργασία Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τοπικών Αρχών και Φορέων , Επιχειρήσεων.

Σημείωση: Επιπλέον συμφωνούμε με τους κωδικούς του σχεδίου της διοίκησης εξαιρουμένων αυτών που παραπάνω αναφέρουμε ότι είμαστε αντίθετοι.

0Shares