/Μπάμπης Μπιλίνης: Για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

Μπάμπης Μπιλίνης: Για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

Την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των εορτών Χριστουγέννων και Νέου Έτους εν μέσω έξαρσης της πανδημίας με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Όπως είναι φυσικό η αγωνία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών είναι αυξημένη και οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης γινόμαστε όλο και πιο επιτακτικά δέκτες αυτού του προβληματισμού όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

Η Παιδεία είναι καθήκον της κεντρικής κυβέρνησης – σύμφωνα με το σύνταγμα – κι έτσι πρέπει να είναι, για να μην έχουμε σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων. Οι δήμοι εμπλέκονται επικουρικά στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ως όμως ο πυλώνας αυτός της διοίκησης, που είναι πιο κοντά στον πολίτη μπορούν να διεκδικήσουν – τα πολλές φορές αυτονόητα – και να παρέμβουν σε επιμέρους σημεία για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κάνουμε;

Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων. Η κατάσταση με την πανδημία έχει επιδεινωθεί από τον Δεκέμβρη 2021, που έκλεισαν για τις γιορτές.

Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Κατάργηση της ρύθμισης «50%+1» νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα της μεταδοτικότητας.

Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν βάρδιες. Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν.

Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών. Διαμόρφωση κατάλληλα του ημερησίου προγράμματος.

Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ.

Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν. Ένας φοβικός δάσκαλος λόγω των προσωπικών του ζητημάτων υγείας θα είναι ό,τι χειρότερο για τα παιδιά.

Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την -απευκταία- πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Προμήθεια από τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την «Ο» σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου δεν θα ριχτούν ξανά μόνο στην ευγενή προσπάθεια της γνώσης, αλλά και στην προσπάθεια να μείνουν υγιείς αυτοί και οι οικείοι τους. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να βρουν τον δήμο μας αρωγό.

0Shares